Prijsuitreiking bij Foka

Mark Moed 3722 5
Op 25 november werden in de Rotterdamse Superstore van Foka de prijzen uitgereikt aan de winnaars van onze fotowedstrijd 'Close-up'. Uit meer dan 1200 ingezonden foto's wist de jury, bestaande uit de redactie van DIGIFOTO Pro, uiteindelijk toch drie winnaars te selecteren. De drie fotografen kregen elk een mooie door Foka beschikbaar gestelde prijs.

Er werden meer dan 1200 foto's ingezonden voor de samen met Foka georganiseerde fotowedstrijd met het thema 'Close-up'. Na lang beraad en stevige discussies door de jury kwamen er drie toppers bovendrijven. De winnaars ontvingen door Foka beschikbaar gestelde prijzen in de Foka Supersore in Rotterdam.

Eerste prijs: Rosalie Van den Kerckhove

Bij het bekijken van de wedstrijdfoto's werd onze aandacht meteen getrokken door deze foto van Rosalie. De foto van het betraande gezicht van een jongen met bruine ogen toont sterke emoties, zoals rauwheid en intensiteit. Rosalie gebruikte een sjaal om de aandacht op de ogen te vestigen.

Het model is haar 9-jarige zoon Manu. Rosalie: 'Mijn zoon kan die emoties met zijn speciale blik heel goed weergeven, Daarom ben ik extra trots op de gewonnen prijs, het voelt alsof we hem samen hebben gewonnen.' Een paar jaar geleden is Rosalie begonnen met het fotograferen met haar iPhone. Toen haar foto's op Instagram goed bekeken en beoordeeld werden, begon ze zich meer op portret te specialiseren.

Ze is niet op zoek naar vrolijke gezichten, maar zoekt vooral de menselijke emotie. Sinds de start van haar Facebook-pagina heeft Rosalie een eigen fotografiebedrijfje met de naam Rose Photography.

 

Rosalie wint een FUJIFILM X-A2 met 16-50mm F3,5-5,6 OIS II-objectief t.w.v. € 499,-. Deze compacte systeemcamera is uitgerust met een grote 16,3 megapixel aps-c-cmossensor. De beeldkwaliteit doet niet onder voor die van een dslr. De EXR II-processor zorgt voor een snelle verwerking van de beelden en een snelle werking van de camera. Het beeldscherm is opklapbaar zodat je ook gemakkelijk selfies kunt maken. Het zoomobjectief beschikt over optische beeldstabilisatie. Meer info vind je in de Superstore of op de website van Foka.

 

 

 

 

 

Tweede prijs: Anja Voorn

Anja Voorn wint de tweede prijs met een mooie macrofoto. De foto valt op door de plaatsing van het onderwerp in het beeldvlak, en de kleur van de achtergrond die perfect bij het onderwerp past. Anja is serieus met fotografie begonnen nadat zij in 2005 met een compactcamera op safari in Afrika ging.

Haar eigen resultaten vielen toen tegen, maar ze ontmoette wel veel fotografen die werkten met een spiegelreflex en teleobjectieven. Anja heeft toen een Canon 60D en een 100-400 mm zoom aangeschaft, waarna de resultaten snel beter werden. Sinds die eerste safarivakantie gaat Anja bijna elk jaar naar Afrika, meestal naar Tanzania om de migratie van de wildebeests (gnoes) te fotograferen.

Op dit moment is ze een van de 25 genomineerden van de Frans Lanting Award 2015 van het Wereld Natuur Fonds waarvoor meer dan 5000 foto's zijn ingezonden. De uitslag wordt in december 2015 bekend gemaakt.

Anja wint een SIRUI T-006 + C-10 t.w.v € 119,-. Dit statief meet slechts dertig centimeter in opgeklapte toestand waardoor je hem bijna altijd mee kan nemen. Volledig uitgeschoven is de lengte 139 centimeter. Het statief beschikt over een balhoofd, een snelkoppeling en een draagvermogen van vier kilo, zodat je probleemloos een spiegelreflex of systeemcamera kunt plaatsen. Meer info vind je in de Superstore of op de website van Foka.

 

 

 

 

 

 

 

 

Derde prijs: Astrid den Haan

De derde prijs is gewonnen door Astrid den Haan met een stemmige zwart-witfoto van een slakje dat een groot slakkenhuis beklimt. De ronde lijnen van het slakkenhuis werken als invoerende lijnen die naar het hoofdonderwerp leiden. Astrid fotografeert sinds een jaar of twaalf. Vanwege een medische noodzaak stapte ze over van tekenen en schilderen naar het fotograferen.

Haar eerste klus was het fotografaren van een band. De toetsenist leende haar zijn camera en de resultaten waren zo goed dat ze nu - naast straatfotografie - regelmatig bands fotografeert. Ook op haar werk wordt van haar fotografisch talent gebruik gemaakt, ze fotografeert voor posters en andere uitingen.

Astrid wint een GODOX PB820 Propac t.w.v. € 72,-. Dit is een powerpack voor reportageflitsers van Canon, Nikon en Sony. De accu heeft een capaciteit van 2000mAh waardoor je 320 flitsen op vol vermogen af kunt vuren. Het opladen gaat veel sneller dan bij gebruik van penlite-batterijen, in een seconde kun je alweer de volgende opname maken. De accu is in twee uur weer geheel opgeladen. Je bevestigt de Godox met een clip aan je broekriem. Meer info vind je in de Superstore of op de website van Foka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De prijswinnende fotografen met de door Foka aangeboden prijzen, van links naar rechts: Rosalie Van den Kerckhove, Anja Voorn en Astrid den Haan.

 

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark

afbeelding van anja voorn

wat een leuk artikel en heb al zoveel plezier gehad met het mooie veelzijdige statief.

gr anja voorn
http://www.ashante.nl

afbeelding van Astrid den Haan

Heel erg blij mee!

Bedankt!
Astrid

www.eyemindpictures.nl

afbeelding van Astrid den Haan

Hebben jullie misschien voor mij de foto's? Ik ben ze vergeten op te slaan. Ik zie ze niet meer helaas. Leuke herinnering ;-)

afbeelding van Marianne Jansen

Fantastisch gedaan Astrid gefeliciteerd. Xxx

afbeelding van Sanyu

Prachtige foto's hoor en van harte gefeliciteerd.