Nu echt: Sony RX100

Preview: Sony RX100 met 1-inchsensor

jesse kraal 5121 3
Een dag voor de officiële introductie lag veel informatie over de nieuwe RX100 van Sony al op straat. Gelukkig is er ook genoeg geheim gebleven tot vandaag. Zo weten we nu dat de camera, net als de Canon S100 en Olympus XZ-1 een draaibare instelring rondom het objectief heeft.

Op het eerste gezicht ziet de Sony RX100 eruit als veel andere Cybershot-compactcamera's, hij is hoogstens iets dikker. Ondanks de relatief groter 1-inchsensor is de RX100 dan ook significant dunner dan concurrenten Fujifilm X10, Canon G1X en Olympus XZ-1. Alleen de Canon S100 is iets kleiner, maar die camera heeft een veel kleinere sensor. Dat geldt overigens ook voor de eerder genoemde Fujifilm en de Olympus. Ook de Nikon J1 en V1, die exact hetzelfde formaat sensor hebben, zijn duidelijk forser.

Sony RX100

Sensor en objectief

De camera heeft meer te bieden dan alleen een relatief compact formaat, we stipten de 1-inchsensor al even aan. Deze heeft exact hetzelfde formaat als de sensor in de Nikon 1-camera's, maar een tweemaal hogere resolutie van 20,2 megapixels. Deze beeldchip is gekoppeld aan een vast Carl Zeiss-objectief met een effectief bereik van 28-100mm. Het maximale diafragma bedraagt f/1.8 aan de groothoekkant en f/4.9 aan de telekant. Verder is het objectief voorzien van befaamde Carl Zeiss' T*-coating, die flare en ghosting tot een minimum moeten beperken.

White Magic-lcd

Achterop de camera vind je een lcd met een diagonaal van drie inch en ruim 1,2 miljoen beeldpunten. Het is Sony's White Magic-scherm, dat naast een rode, groene en blauwe beeldpunt ook een kleurloos punt toevoegd aan elke pixel. Hierdoor is het scherm helderder en/of zuiniger dan een conventioneel lcd-scherm. Het is de eerste keer dat Sony haar nieuwe scherm op een eigen camera gebruikt, wel kwamen we het lcd al tegen op de Ricoh GR Digital IV.

Sony RX100Bediening

Net als de Canon S100 en de Olympus XZ-1 heeft ook de Sony RX100 een instelring rondom het objectief. Deze heeft in tegenstelling tot die van zijn concurrenten geen fysieke 'klikjes', de ring kan dus vrij ronddraaien. Volgens DPReview, dat als eerste de kans kreeg kort met de camera te spelen, werkt dit voor sommige instellingen fijn maar kan het soms ook onhandig zijn omdat je de ring gemakkelijk per ongeluk bedient.

De layout van de knoppen doet nog het meeste denken aan die van een Alpha-camera, de RX100 kent meer fysieke knoppen dan bijvoorbeeld de NEX-F3 en 5N. Een flitsschoen is niet aanwezig op de kleine Sony, wel is er een ingebouwd flitsertje die met een druk op de knop omhoog komt.

Prijs en beschikbaarheid

In juli moet de camera in de Verenigde Staten in de winkels liggen voor een adviesprijs van 650 dollar. Wanneer de camera hier verkrijgbaar zal zijn en voor welke prijs is helaas nog onbekend. Op DPReview zijn al enkele jpg's op volledige resolutie te bekijken, geschoten met een preproductie-exemplaar van de Sony RX00.

Sony RX100

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anonymous

Ziet er indrukwekkend uit.
Wilde eerst een Canon G1X kopen...
Even de test resultaten afwachten.

afbeelding van Thomas

Alleen jammer dat de toestellen zo klein van vormgeving zijn. Er zit altijd wel een vinger voor de lens of flitser.

afbeelding van vinni

Gaaf ding!