Sony A7 en A7R: fullframe-kleintjes

Preview: Sony A7 en A7R, compacte fullframe-camera's

Julian 8805 3
Sony introduceert de A7 en A7R: fullframe-camera's zonder spiegel in een compacte behuizing. Op de sensor, scherpsteltechniek en prijs na, zijn de twee vrijwel identiek.

De afgelopen jaren zien we steeds vaker dat camerafabrikanten toestellen in twee smaken introduceren. Nikon deed het met de D800 en de D800E, Sony kwam met de RX1 en later de RX1R. Het enige verschil bij de genoemde toestellen was het anti-aliasingfilter. Bij de nieuwe Sony A7 en de A7R zijn de verschillen groter, ze hebben elk een eigen fullframe-sensor.

Sony A7: 24-megapixels, met Fast Hybrid Autofocus

De Sony A7 beschikt over een 24-megapixelsensor, met fasedetectiepixels op de chip. Volgens Sony levert dat razendsnelle focus op, die zich kan meten met alle fullframe-camera's op de markt. Het fasedetectiesysteem beschikt over 117 punten die het grootste werk verrichten, vervolgens schakelt het contrastautofocussysteem (25 punten) in om de scherpstelling exact op de juiste plaatst te leggen. De A7 fotografeert met maximaal 5 beelden per seconde.

Sony A7

Sony A7R: 36-megapixels, zonder anti-aliasfilter

In de Sony A7R zit een 36-megapixelsensor, zonder anti-aliasfilter. Op deze sensor zitten geen fasedetectiepixels, autofocus werkt op de A7R enkel via contrastdetectie. Wel belooft Sony dat de autofocus 35 procent sneller is dan conventionele contrast-af, dankzij nieuwe algoritmes. De maximale snelheid van de A7R ligt met 4 bps iets lager. Overigens is de behuizing van de A7R iets robuuster dan die van de goedkopere A7, het chassis van de A7R bestaat compleet uit magnesium, bij de A7 wordt ook gebruikgemaakt van kunststof.

Sony A7R

Nieuwe Bionz X-beeldprocessor

Op alle andere vlakken zijn de twee nieuwe camera's gelijk. Zo krijgen ze beiden een nieuwe Bionz X-beeldprocessor, die veel sneller is dan zijn voorganger. Dat zou betere beeldkwaliteit moeten opleveren bij weinig licht, al gaan we er vanuit dat dit  betrekking heeft op de jpg-bestanden. Het iso-bereik van de A7 en A7R loopt van 100 tot 25.600, een low-stand van 50 is ook beschikbaar.

Behuizing

De camera's zijn voorzien van een robuuste behuizing, die is afgedicht tegen stof en vocht. Er zijn twee draaiwieltjes aanwezig voor het instellen van diafragma en/of sluitertijd. Ook is er een grote knop op de behuizing aanwezig om de belichtingscompensatie aan te passen. De behuizing meet 126,9 x 94,4 x 48,2mm en weegt 465 gram, inclusief accu en geheugenkaart.

Sony A7 mirror

Oled-zoeker en lcd

Net als de NEX-camera's maken de Sony A7 en A7R gebruik van een elektronische oled-zoeker met 2,36 miljoen beeldpunten. Het zou echter om een verbeterde variant gaan ten opzichte van camera's als de NEX-6 en NEX-7.

Het lcd achterop de camera meet 3-inch in diameter en is 90 graden omhoog of 45 graden naar beneden te kantelen. Het scherm telt 921.600 beeldpunten.

Sony A7 back

Filmfunctie

Filmen kan in avchd-formaat met resolutie van 1920x1080 pixels, bij framerates van 60, 50, 25, en 24 fps. De hdmi-uitgang geeft een schoon signaal, zodat je het beeld kunt opnemen met een externe recorder. Microfoon- en hoofdtelefoonaansluitingen zijn aanwezig. Met Clear Image Zoom kun je digitaal zoomen tijdens het filmen, zonder dat dit ten koste gaat van pixels of kwaliteitsverlies. 

Nieuwe FE-objectieven

Samen met de A7 en A7R brengt Sony vijf nieuwe objectieven uit met E-vatting die geschikt zijn voor fullframe. Lees hier meer over het nieuwe glaswerk. Ook toont Sony Japan een roadmap, waaruit op te maken valt dat het FE-assortiment in 2015 uit 15 objectieven zou moeten bestaan.

  • Carl Zeiss Sonnar T* FE 35mm F2.8 ZA
  • Carl Zeiss Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA
  • Carl Zeiss Vario-Tessar T* FE 24-70mm F4 ZA OSS
  • Sony FE 28-70mm F3.5-5.6 OSS
  • Sony FE 70-200mm F4 G OSS

Sony A7 objectieven

A-mount-objectieven met adapter

Wil je A-mount-objectieven gebruiken op de A7 of A7R, dan kun je gebruikmaken van de nieuwe LA-EA4-adapter. Deze is voorzien van Sony's SLT-techniek: een halftransparante spiegel en een autofocusmodule. Dat stelt je in staat om ook met A-mount-objectieven gebruik te maken van autofocus op de A7 en A7R. Wel verlies je door de halftransparante spiegel ongeveer 1/3e stop aan licht. Je kunt ook gebruik maken van de LA-EA3. Hierbij treedt geen lichtverlies op, maar werkt de autofocus ook niet.

Sony A7R adapter

VG-C1EM batterijgreep

Samen met de camera's brengt Sony een batterijgreep op de markt. Deze VG-C1EM biedt extra houvast, heeft plaats voor twee NP-FW50-accu's en geeft je de beschikking een extra set knoppen voor het fotograferen in de portretstand.

Sony A7 grip

Prijs en verkrijgbaarheid

Sony brengt de A7 en de A7R halverwege november op de markt. De 24-megapixel A7 krijgt een prijskaartje van 1500 euro, een kit met 28-70mm f/3.5-5.6-objectief kost 1800 euro. De 36-megapixel A7R krijgt een adviesprijs van 2100 euro (body).

Sony A7

afbeelding van RH boks

Mooie camera's, dezelfde fantastische sensors als in de Nikon D800E,D600 en D3X made by Sony.
Sony laat zien dat je wel degelijk een compacte fullframe kan maken, wat is het een misser van Olympus om geen fullframe OM1_D uit te hebben gebracht.
Ook een misser van de andere fabrikanten die blijven steken op als-c met toch wel high end camera's een Fuji bijvoorbeeld met fullframe of groter dan fullframe zou geweldig zijn.

afbeelding van Anonymous

jammer alleen dat de lenzen line-up dan matig is in vergelijking met fuji. die hebben tenminste snelle prime lenzen beschikbaar.

afbeelding van RH Boks

RH Boks: Sony heeft nog een beperkt aanbod FE objectieven tov Fuji echter het is wel Full Frame, als Fuji fan (diversen middenformaat gehad van dit merk) hoop ik nog steeds vurig op een digitale versie van de 645 Zi camera. Een reiscamera dus met een 45-100 zoom en een sensor van 40x54 mm met 60MP of 80MP en mogelijkheid tot 4k video.