Preview: Samyang 100mm f/2.8 ED UMC Macro

Preview: Samyang 100mm f/2.8 ED UMC Macro

Julian 5588 0
Samyang introduceert een 100mm f/2.8 macro-objectief met maximale vergroting van 1:1. Het objectief heeft een complex optisch ontwerp, bestaande uit 15 elementen in 12 groepen. Ook verschijnt er een 100mm T3.1-variant voor filmmakers.

De Samyang 100mm f/2.8 ED UMC is het eerste macro-objectief van de Koreaanse objectievenfabrikant. Net als alle andere Samyang-objectieven is er geen autofocus aanwezig en bedien je het diafragma handmatig met de ring op het objectief. De minimale scherpstelafstand van dertig centimeter (gemeten vanaf de sensor) resulteert in een maximale vergrotingsmaatstaf van 1:1.

Samyang 100mm f/2.8 ED UMC Macro

Optische constructie

Samyang gebruikt voor het 100mm f/2.8 macro-objectief een optisch ontwerp bestaande uit 15 lenselementen in 12 groepen. In het ontwerp is een HR-element (hoge refractie) en ED-element (extra lage dispersie) opgenomen. Dit moet zorgen voor scherpe foto's van hoek tot hoek. Het objectief is voorzien van Samyang's Ultra Multi Coating (UMC) die flare en ghosting minimaliseert.

Het objectief is 123,1 mm lang, heeft een maximale diameter van 72,5 mm en weegt 720 gram. De cijfers gelden voor de Canon EF-variant, voor andere merken kan dit iets afwijken. Op de vatting na is het objectief echter in alle uitvoeringen gelijk.

Samyang 100mm f/2.8 ED UMC Macro

Testfoto's Samyang 100mm f/2.8 ED UMC Macro

Op de Flickr-pagina van Transcontinenta vind je een aantal testfoto's. De foto's zijn gemaakt in combinatie met een Canon EOS 5D Mark II en in volledige resolutie te downloaden.

Samyang 100mm f/2.8 voorbeeldfoto

Samyang 100mm T3.1 ED UMC Macro

Samyang brengt ook een 100mm T3.1-variant van het objectief op de markt voor filmmakers. Optisch is dit objectief gelijk aan de 100mm f/2.8-versie, maar met de T-stop wordt aangegeven hoeveel licht (transmissie) het objectief daadwerkelijk doorlaat.

De Cine-variant is voorzien van kartelingen op de scherpstelring zodat je de scherpstelling met een 'follow focus'-systeem kunt bedienen. Het diafragma is stil en zonder plotselinge overgangen te bedienen met de ontkoppelde traploze diafragmaring. Tot slot staan de afstandsschaal en T-nummers aan beide zijkanten van het objectief zodat je vanuit iedere hoek precies de instellingen kunt zien.

Samyang 100mm T3.1

Tien verschillende vattingen

Het objectief is geschikt voor fullframe-camera's, maar kan uiteraard ook op camera's met een kleinere sensor gebruikt worden. Samyang brengt de 100mm f/2.8 en 100mm T3.1 op de markt met tien verschillende vattingen. Voor vrijwel elk camerasysteem is een variant beschikbaar. Je hebt keuze uit: Canon EF, Canon EF-M, Nikon F, Sony A, Sony E, Pentax K, Four Thirds, Micro Four Thirds, Fujifilm X en Samsung NX.

Prijs en beschikbaarheid

Eind april ligt de Samyang 100mm f/2.8 ED UMC Macro in de winkels voor een adviesprijs van 529 euro. Gelijktijdig verschijnt de 100mm T3.1-variant, deze kost 585 euro.

Vijf jaar garantie

Sinds begin 2015 is Transcontinenta importeur van Samyang in de Benelux. De distributeur hanteert vanaf januari 2015 een verlengde garantie van 5 jaar voor Samyang-objectieven. Om hier gebruik van te maken dien je het objectief binnen vier weken na aankoop te registeren via www.transcontinenta.nl/garantie. Of je objectief hiervoor in aanmerking komt herken je aan de sticker op de verpakking.