Preview: Canon EOS 600D

Julian 3080 0
Canon introduceert de EOS 600D. De opvolger van de 550D behoudt dezelfde 18-megapixel sensor, maar krijgt net als de 60D een 3-inch uitklapscherm. Ook kun je voortaan externe flitsers op afstand aansturen met de pop-up flitser.

Sinds de komst van de 6-megapixel Canon EOS 300D in 2003 werden opvolgers altijd met meer megapixels uitgerust. Met de 600D maakt Canon een einde aan die traditie; je krijgt exact dezelfde 18-megapixel cmos-sensor als in de 550D.

Specificaties

Op vrijwel alle fronten zijn de specificaties van de 600D gelijk aan de 550D. Zo krijg je een DIGIC 4-beeldprocessor, iso-bereik van 100 tot 6400 (uit te breiden naar 12800), een handmatig instelbare Full HD-videomodus en 9-punts autofocussysteem. Nieuw is het 3-inch uitklapscherm met 3:2-verhouding en 1.040.000 beeldpunten.  Dit scherm maakte eerder zijn intrede in de Canon EOS 60D. Met de ingebouwde flitser kunnen voortaan Canon Speedlite-flitsers op afstand aangestuurd worden, waaronder de nieuwe Speedlite 320EX en 270EX II.


Behuizing

Ten opzichte van de EOS 550D is de behuizing licht gewijzigd. Door het uitklapscherm is de camera enkele millimeters gegroeid en 40 gram in gewicht toegenomen. De behuizing is nu ook aan de linkerkant afgedekt met rubber.


Waar de 550D onder de zoeker een oogsensor heeft, zul je met de 600D de 'disp' knop bovenop de camera moeten gebruiken om het display uit te schakelen terwijl je door de zoeker kijkt.

Creative Filters

De Canon 600D leent niet alleen het scherm van de 60D. Ook alle softwarematige vernieuwingen die in de 60D geïntroduceerd werden vind je in de nieuwe camera. Zo krijg je de beschikking over 'Creative Filters' als 'toy camera', fisheye en het bekende miniatuureffect.

Makkelijker fotograferen

Canon doet er alles aan om het ook fotografen zonder technische kennis makkelijk te maken. De bekende groene knop, de automatische modus, is vervangen door een 'Scene Intelligent Auto' modus (A+ op de draaiknop). Volgens Canon analyseert de 600D in deze modus de omgeving en past hier de instellingen op aan. Ook is de camera voorzien van een 'Feature Guide', een soort handboekje op de camera waarin alle functies omschreven worden.

Video Snapshot

Compleet nieuw is de video snapshot-modus. Canon leent de feature uit haar eigen camcorders. Met deze optie kun je eenvoudig een 'interessant' filmpje in elkaar zetten, doordat scenes in korte takes van 2, 4 of 8 seconden gemaakt worden. Deze worden vervolgens achter elkaar afgespeeld als een compleet filmpje, met de mogelijkheid een soundtrack toe te voegen. Met deze optie moet het makkelijk worden om een compleet filmpje in elkaar te zetten zonder tussenkomst van een computer.

Prijs en verkrijgbaarheid

Canon gaat de 600D leveren met een nieuwe kitlens. De EF-S 18-55mm F3.6-6.6 IS II is identiek aan zijn voorganger, maar krijgt een iets ander uiterlijk. Vanaf eind februari is de losse body verkrijgbaar voor een adviesprijs van 799 euro. De combinatie met 18-55mm IS II kitlens kost 899 euro.