Pixlr: gratis Photoshop-kloon in je browser

jesse kraal 6626 1
Dat Photoshop nog steeds een van de allerbeste bewerkingspakketten is, staat buiten kijf. Helaas staat daar dan ook een vrij stevig prijskaartje tegenover. Pixlr is een beperkter, maar gratis alternatief. Je hoeft de software niet te installeren, Pixlr gebruik je via je browser.

Wie bekend is met Photoshop, zal weinig moeite hebben om in Pixlr zijn weg te vinden, de layout lijkt sterk op die van Adobe's beeldbewerkingssoftware. Ook veel sneltoetsen zijn één-op-één overgenomen. Beter goed gejat dan slecht bedacht, zullen de makers van Pixlr gedacht hebben.

Kleine bewerkingen

Pixlr is prima geschikt voor kleine bewerkingen, zoals schalen, het weg-'klonen' van kleine storende elementen en het aanpassen van zaken als het contrast en de verzadiging. Ga je serieus aan de slag met Pixlr, dan loop je waarschijnlijk toch tegen een aantal beperkingen aan.

Zo ontbreekt de mogelijkheid om het pen-gereedschap te gebruiken, is er geen magnetisch selectiegereedschap en zijn niet alle 'blending modes' voor de verschillende layers aanwezig. Wat ook ontbreekt -en dat is opvallender voor gratis software- is reclame. Hoe Pixlr in de lucht gehouden wordt, is ons dan ook niet helemaal duidelijk.

Plug-ins voor Firefox en Chrome

Pixlr

Bijzonder handig zijn de 'grabber-plug-ins', die je kunt downloaden voor Firefox en Chrome. Je kunt met een rechter-muisklik op een afbeelding deze exorteren naar Pixlr. Ideaal als je even snel een foto'tje van het web wil schalen of bewerken.

Conclusie

Pixlr is dus zeker niet zo compleet als Photoshop, maar we zijn verrast door datgene wat de software juist wel biedt. Het is dan ook een aanrader voor iedereen die af en toe een foto of afbeelding wil bewerken en daar niet de rekenkracht van Photoshop voor nodig heeft.


Pixlr is ook te integreren in je website met een iframe, je kunt hierboven direct aan de slag!

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Dutch

Misschien is er ook nog iets tussen Photoshop en Pixlr? Photoshop Elements? met raw plugin? ook handig?