Photokina: Hasselblad H4D-31, CFV-50 en Ferrari-camera

Julian 2033 0
Hasselblad introduceert op de Photokina een 31-megapixel H4D, een 50-megapixel achterwand en twee nieuwe objectieven. Ook werkt de fabrikant aan update waardoor de H4D-50MS 200-megapixel opnamen kan maken.

Hasselblad introduceert dit jaar geen camera met meer megapixels, de H4D-31 heeft er juist minder. De digitale middenformaatcamera is gelijk aan de Hasselblad H4D-40, maar in het prijskaartje zit verschil. Het nieuwe model gaat 9.995 euro kosten (exclusief btw). Vierduizend euro minder dan de 40-megapixelvariant.


Hasselblad CFV-50

In de CFV-serie, achterwanden voor het Hasselblad V-systeem verschijnt wel een nieuw model met hogere resolutie. De CFV-50 vult de huidige CFV-39 aan. Je kunt kiezen uit twee fotografeermodi, volledige resolutie (50MP) of vierkant (38MP). De digitale achterwand is voorzien van 2.5-inch schermpje, heeft een iso-bereik van 50 tot 800 en maximale belichtingstijd van 64 seconden.


Objectieven

Voor het H-systeem komen er twee nieuwe objectieven. De HC 50mm-II is een vernieuwde versie van de bestaande 50mm en krijgt een vernieuwd optisch ontwerp, dat hogere resolutie moet opleveren en uniforme prestaties over het hele beeld. Ook de prestaties bij korte scherpstelafstanden zijn verbeterd. De HC 120mm-II is ook een nieuw ontwerp van een bestaand objectief. Naast hogere resolutie moet het objectief ook voor betere kleurweergave zorgen.

200-megapixel Multi-Shot

Voor de H4D-50MS ‘multi-shot’ camera ontwikkelt Hasselblad een update. Door de sensor voor elke opname in vier richtingen te verschuiven, moet het zo mogelijk worden om 200-megapixel opnames van stillevens te maken. Alle huidige H4D-50MS kunnen worden geüpgrade. Voor de nieuwe firmware en bijbehorende kalibratie moet de camera wel terug naar de fabriek. Dat zou vanaf begin 2011 mogelijk moeten zijn, wat de update gaat kosten is nog niet bekend.


Phocus Mobile

Ook op softwaregebied is er nieuws. Zo komt Hasselblad met een mobiele versie van de Phocus-software voor de iPad en iPhone. Phocus Mobile is vanaf eind 2010 gratis te downloaden in de App Store en kan je tablet/telefoon draadloos verbinden met een computer waar Phocus 2.6 op draait. In de app kun je foto’s bekijken (zoomen, draaien) en er een beoordeling aan hangen. Ook kun je een ‘tethered’ camera bedienen.


Ferrari Limited Edition

Tot slot heeft Hasselblad nog goed nieuws voor wie geen genoegen neemt met een indrukwekkend aantal megapixels als patsfactor. In een gelimiteerde oplage van 499 stuks brengt Hasselblad een Ferrari Limited Edition H4D op de markt in karakteristiek rood.