Persfotograaf David Gilkey overleden

Persfotograaf David Gilkey overleden

Nadja Geskus 5514 0
Persfotograaf David Gilkey en Afghaanse vertaler Zabihullah Tamanna werden afgelopen zondag in het zuiden onder vuur genomen door de Taliban. Beide kwamen om het leven toen zij aan het werk waren voor de Amerikaanse National Public Radio.

Arillerievuur

David Gilkey en Zabihullah Tamanna waren in het gezelschap van het Afghaanse leger, toen strijders van de Taliban hen onder vuur namen. Tijdens de reis kwam hun voertuig vast te zitten, waarna de Humvee werd getroffen door artillerievuur. De militair die het voertuig bestuurde kwam eveneens om het leven. NPR's Pentagon correspondent Tom Bowman en producer Monika Evstatieva reisde ook mee met het gezelschap, maar zaten in een ander voertuig, waardoor zij fysiek ongedeerd bleven. 

Het konvooi reed tussen de provinciehoofdstad Lashkar Gah en de plaats Marjah. Deze route was net weer heropend door veiligheidstroepen na zware gevechten in het gebied. Naar horen zeggen voerde de Taliban een raketaanval uit op de wagen, maar de details van de aanval zijn nog niet bekend gemaakt. De provincie Helmand is een van de gevaarlijkste gebieden van Afghanistan. Er wordt nog altijd hevig gevochten tussen de Taliban en door de NAVO gesteunde regeringstroepen.

David Gilkey

Gilkey fotografeerde oorlog en conflict in Irak en Afghanistan sinds 9/11. Hij sloot zich aan bij de NPR in 2007. Volgens zijn online biografie werkte hij ook bij de Boulder (CO) Daily Camera, waar hij lokale opdrachten deed voor de krant en opdrachten in het buitenland voor Knight Ridder.

"David werd beschouwd als een van de beste fotojournalisten in de wereld, geëerd met een reeks van onderscheidingen, waaronder een George Polk in 2010 een Emmy in 2007 en tientallen onderscheidingen van de White House News Photographers Association," werd in een NPR statement gezegd. “David heeft sinds de aanslagen van 9/11 een enorme toewijding aan de dag gelegd om de oorlogen in Irak en Afghanistan dichter bij de mensen te brengen. Hij is in die overtuiging gestorven.”

Nieuwsfotograaf David Gilkey overleden

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja