Is dit de Panasonic 4K-camera?

Patenttekening van Panasonic: is dit de 4K-camera?

jesse kraal 4493 0
Zo nu en dan struinen we de Europese en Japanse patentbureaus af opzoek naar interessante patenten en tekeningen van (nog) niet gepresenteerde camera's. Ditmaal hebben we beet in de vorm van drie Panasonic Lumix G-camera's. Is de aanstaande 4K-camera daar één van?

Deze tekeningen zijn te zienop de website van een Japans octrooibureau. Om maar gelijk de vraag uit de titel te beantwoorden: wij hebben geen idee of dit de nieuwe 4K-camera is. Het zou natuurlijk kunnen, ook de Panasonic GX7 wisten we op zo'n manier voortijdig aan jullie te tonen. Daarnaast heeft de camera een forse handgreep, een elektronische zoeker en een kantelbaar scherm met een breed lcd, zaken die we wel verwachten op een 4K-videocamera.

Ten opzichte van de huidige GH3 oogt de camera dan wel weer erg klein. Daarnaast heeft Panasonic op de CES juist een prototype getoond van de nieuwe 4K-camera. Hoewel dat prototype niet veel meer lijkt te zijn dan een GH3 met 4K-sticker, kan het wel een indicatie zijn welke richting Panasonic op wil gaan wat het ontwerp van de camera betreft.

Nieuw model naast de GF-, GM- en GX-serie?

Behalve de mysterieuze camera, zijn we nog twee concepten tegengekomen die het (vooralsnog) niet tot productiemodel hebben geschopt. De eerste heeft wat weg van een GM1, maar dan met zoeker en draaiwiel aan de voorzijde. Leggen we de GM1 en deze camera echter over elkaar, dan blijkt dat de camera uit het patent een stuk groter is. Het is maar de vraag of voor een dergelijke camera naast de GF-, GM- en GX-serie nog ruimte is.

En is dit dan de GF7?

Als laatste zien we nog een camera die wel wat weg heeft van de GF3 en GF5, maar hoekiger oogt. Zou dit de opvolger zijn voor de GF6? Wederom, wij weten het niet, maar speculeren over wat de toekomst zal brengen is altijd leuk, helemaal als uiteindelijk blijkt dat de tekeningen uitgroeien tot echte producten.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse