'Panasonic GX2 op komst, krijgt kantelbare evf'

jesse kraal 2852 3
Hoe enthousiast we ten tijde van de introductie ook werden van de GX1, dat kan niet verhullen dat het toestel ondertussen behoorlijk op leeftijd begint te raken. Met name de 16-megapixelsensor is qua prestaties redelijk gedateerd. Gelukkig lijkt een opvolger niet al te lang meer op zich te laten wachten en kunnen we volgens de geruchten vuurwerk verwachten.

Panasonic heeft recentelijk bijna haar gehele micro four thirds-line up herzien. In september was het de beurt aan de GH3, onlangs kwamen daar de G6 en GF6 bij. Dan blijft er nog maar één body over en daarvan staat de opvolger volgens geruchten reeds te trappelen. We hebben het over de GX1, die we ten tijde van de introductie bestempelden als de échte opvolger van de gewaardeerde GF1.

Panasonic heeft een overzichtelijk assortiment, ze hebben mft-camera's mét en zonder geïntegreerde elektronische zoeker. Van de camera's zonder elektronische zoeker is de GF-serie de 'eenvoudige' lijn, terwijl de GX1 een meer geavanceerde camera is. De camera heeft meer fysieke knoppen, een flitsschoen en een greepje voor een betere houvast.

Panasonic
De huidige GX1, een compacte camera maar mét de nodige features om ook de gevorderde fotograaf aan te spreken. En dat gaan er met de GX2 waarschijnlijk alleen maar meer worden.

Stabilisatie in de behuizing

Aangezien de GX1 momenteel het oudste model uit de mft-lijn van Panasonic is, lijkt het aannemelijk dat dit model als eerste vervangen zal worden. Volgens het doorgaans goed geïnformeerde Digicam-info krijgt dit toestel een nieuwe 18-megapixelsensor met beeldstabilisatie. Momenteel heeft alleen mft-partner Olympus gestabiliseerde sensoren, terwijl Panasonic juist veel objectieven voorziet van stabilisatie (OIS). Toch zien wij er het voordeel wel van in, de pancake-objectieven met vast brandpunt hebben geen stabilisatie, terwijl juist die een prima combinatie vormen met de ongetwijfeld weer compacte GX-behuizing.

Geïntegreerde evf

We verwachten dat de GX2 niet heel veel groter zal worden dan de GX1 om het onderscheid met de G6 te behouden. Dat is waarschijnlijk hard nodig, want de GX2 krijgt volgens de geruchten een geïntegreerde maar evengoed kantelbare evf. Daarmee komt de camera dichterbij de G- en GH-camera's te staan, wellicht plaatst Panasonic de GX2 zelfs boven de G6 in het assortiment. Een waarschijnlijk snelste sluitertijd van 1/8000s zou die hogere positionering wel eens kunnen onderstrepen, de meeste 'mindere goden' gaan tot 1.4000s.

NEX-6 en -7 in het vizier

Met het nieuwe toestel zou Panasonic wel eens de aanval kunnen openen op de Sony NEX-6 en NEX-7, beide eveneens 'compacte' compacte systeemcamera's maar wel met een geïntegreerde elektronische zoeker. Wanneer we de GX2 daadwerkelijk te zien gaan krijgen, is nog niet bekend.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van K.jager.

Hoe zo 12 mp gedateerd? De Gx1,heeft nu een sensor met 16mp. Toch?!

afbeelding van Barney Klingenberg

"Met name de 16-megapixelsensor is qua prestaties redelijk gedateerd"

Er staat ook 16mp in het stuk, Echt is deze inderdaad gedateerd als je kijkt naar dynamisch bereik en signaal ruis verhouding. De sensoren die olympus op dit moment in gebruik heeft doen het gewoon beter. Panasonic heeft ook een nieuwe in de GH3 zitten en een premium model als de GX1 heeft gewoon een premium sensor nodig in de opvolger. Panasonic is namelijk geen Canon die hun Apsc klanten al jaren in de kou laat staan

afbeelding van Julian

Er stond 12MP, is aangepast. Excuses :)