Nikon D800: Testfoto's en video in de praktijk

Nikon D800: Testfoto's en video in de praktijk

jesse kraal 5924 1
Een echte allrounder, dat is de Nikon D800 zeker. Niet alleen biedt de camera een zeer hoog detailniveau, ook de ruisprestaties en de videokwaliteiten blijken dik in orde. We hebben wat materiaal voor je klaar gezet, zodat je zelf kunt zien waartoe de Nikon D800 toe in staat is.

Na een studiotest en een vergelijking met de Nikon D4, is het nu tijd om de D800 eens aan de tand te voelen in de praktijk. We hebben foto's voor je geschoten met lage iso-waarden en hoge iso-waarden, helemaal onderaan hebben we ook een video in full-hd voor je klaar staan. 

Lage iso-waarden

Met zijn 36-megapixelresolutie is de Nikon D800 in staat om een verbluffende hoeveelheid detail te tonen. Download onderstaande foto's in volledige resolutie (via de optie in het menu) en je zult zien wat we bedoelen. Op de foto's is geen verscherping of ruisreductie toegepast. De foto's zijn geschoten op iso 100 en iso 50 in combinatie met een AF-S Nikkor 35mm f/1.4. De meeste foto's zijn met diafragma's tussen f/5.6 en f/11 gemaakt, om de resolutie zo goed mogelijk te tonen. We hebben ook een aantal foto's met wijd open diafragma toegevoegd ter vergelijking.

Foto's: Julian Huijbregts

Hoge iso-waarden

Onder gecontroleerde omstandigheden wist de Nikon D800 al goede ruispresaties te laten zien, ook in de praktijk vallen de resultaten niet tegen. Wel is duidelijk zichtbaar dat de kwaliteit wel heel erg te lijden heeft onder iso 25.600, ook de kleurbalans verschuift sterk bij deze instelling. Onderstaande foto's zijn met Lightroom 4 omgezet naar jpg's met de standaardinstellingen voor kleurruisreductie en verscherping. Ze zijn opgeslagen op jpg-kwaliteit 75, zodat je ze via het tabje 'options' in volledige resolutie kunt downloaden.


Foto's: Jesse Kraal

Nikon D800 testvideo (low light)

Nikon heeft de D800 een geavanceerde filmfunctie meegegeven en ook die hebben we uitgeprobeerd. Onderstaande video werd geschoten op iso 1600, 3200 en 6400 met de Nikkor's AF-S 35mm f/1.4G, 50mm f/1.4G en 105mm f/2.8 Macro. Voor de geïnteresseerden, de hoofdrolspeler is een Alfa Romeo Nuova Giulia Super 1300 uit 1977.

Nikon D800 vs Canon 5D Mark III

We zijn vooral benieuwd hoe de D800 presteert in vergelijking met zijn directe concurrent: de Canon 5D Mark III. Het testexemplaar van die laatste camera kan elk moment op de redactie verschijnen, vanaf dan zullen we diverse vergelijkingen op onze website plaatsen. De complete review van de Nikon D800 (en de Canon 5D Mark III) lees je in DIGIFOTO Pro 1.2012.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Stephan

Wat beviel jullie het beste aan de D800?