Nikon D800: Ruisprestaties

Nikon D800: Ruisprestaties

jesse kraal 10948 7
In de test van DxO Labs haalde de Nikon D800 de hoogste score ooit. Ook wij hebben een testexemplaar binnen, tijd om uit te vinden hoe goed de camera echt is in de praktijk. We beginnen met een iso-test in raw-kwaliteit, zoals we die onlangs ook al lieten zien van de Nikon D4.

De eerste serie foto's is gemaakt zonder enkele vorm van correcties of compressie, enkel zijn de raw-bestanden met Adobe Lightroom 4 omgezet naar jpg's met volledige kwaliteit. 

Geen ruisreductie (100% crops)

Nikon D800 ISO

25% kleurruisreductie (100% crops)

In de praktijk zul je de foto's meestal nabewerken. Dat hebben wij ook gedaan, we gebruikten Adobe Lightroom 4 met kleurruisreductie op '25'. Nog steeds hebben we geen verscherping of compressie toegepast op de afbeeldingen.

Nikon D800

Resultaten

Kleurruis is vrij vroeg zichtbaar, al vanaf iso 800 treedt dit verschijnsel op in de donkere partijen. Gelukkig is de kleurruis goed te onderdrukken met software, zoals Lightroom. Kijk je naar de bewerkte resultaten, dan zie je dat vanaf iso 3200 wat detailverlies optreden. Deze waarde is overigens, net zoals iso 6400, nog goed te gebruiken. Iso 12.800 lijkt nog acceptabele resultaten te leveren voor kleinere afdrukken en webafbeeldingen, iso 25.600 is er puur voor noodgevallen. Van details in het rode kleed is bijvoorbeeld vrijwel niets over en ook in de donkere achtergrond zijn geen details te onderscheiden.

Nikon D800 vs D4

In eerste instantie lijkt de camera minder te presteren dan de Nikon D4, maar je moet niet vergeten dat de D4 'slechts' 16 megapixels heeft. Dat is ruim de helft minder dan de D800, met zijn gigantische 36-megapixelresolutie. Daarom hebben we beide camera's ook tegenover elkaar gezet voor een direct vergelijk. 

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Rogier Bos

Bedankt, helder resultaat. Ik vind ISO 1600 bruikbaar, maar 3200 wordt echt dicutabel... maar we leggen kennelijk allemaal de grens ergens anders. In ieder geval heb ik de D4 net aangeschaft en verwacht ik daar binnenkort de D800 aan toe te voegen.

afbeelding van Ton  Janssen

Ik zou je foto's met al dat camera geweld wel eens willen zien

afbeelding van Marco M

Je kunt een ton uitgeven aan je apparatuur, maar zolang je het plaatje niet weet te maken is het allemaal verspild geld.
Mijn D700's voldoen kwalitatief prima, en dat vindt m'n groeiende klantenkring ook.

afbeelding van Ton Janssen

Geheel mee eens. Vandaar ook mijn vraagstelling.

afbeelding van Shaggy

Ik schiet met mijn D700 nog wel op ISO 6400, Als je maar zorgt dat je belichting goed is kan je echt wel met hoge ISO wegkomen. Ik heb D3s beelden gezien van donkere concerten op ISO 10.000 oid, prachtig.

De grote vraag blijft imo altijd, hoeveel zie je er van terug op een normale print, vaak heel weinig. Maar op 100% op een monitor is elk ruisvlekje er 1 te veel tegenwoordig.

afbeelding van Marco M

Smaken verschillen. ISO omhoog betekent niet alleen kans op ruis, maar ook op kleurverschuiving (verschoven witbalans).
Bij donkere concerten zie je ruis vaak niet, omdat het licht van de show sterk genoeg is, bovendien zijn het vaak primaire kleuren die in de shows gebruikt worden, en daar is een digitale camera heel blij mee!

afbeelding van Anonymous

beetje in de categorie van mijn piemel is groter dan de jouwe met al de meet gegevens (wOOw beste score ooit)
in the end gaat het om wat er op de foto staat