Nikon D4: ruisprestaties getest

Nikon D4: ruisprestaties getest

jesse kraal 4132 3
Voor het weekend maakten we je lekker met een uitpakvideo van de Nikon D4, nu krijg je iso-samples voorgeschoteld. We testten de D4, met een nieuwe 16-megapixel fullframe-sensor, onder gecontroleerde omstandigheden op alle iso-waarden, met zeer goede resultaten.

Om de ruisprestaties van de Nikon D4, die onlangs bij ons op de redactie ariveerde, te testen, fotografeerden we een studio-opstelling met een aantal (fel)gekleurde objecten. Dit met een gelijkblijvende hoeveelheid licht en met het diafragma op f/11 (alleen op iso 204800 werd f/14 gebruikt). De raw's zijn omgezet met Lightroom 4, zonder verscherping of ruisreductie en zonder compressie opgeslagen als jpg. Wat je ziet, is dus de kwaliteit zoals deze rechtstreeks uit de camera komt.

Nikon D4 ISO
Nikon D4 Iso

Zeer goede prestaties

Nikon geeft de D4 een zeer ruim iso-bereik van 100 tot 12800 iso mee, eventueel uit te breiden naar 50 to 204800 iso. Niet geheel toevallig is het vooral het daadwerkelijke iso-bereik waarop de D4 uitblinkt. Vanaf iso 3200 kun je wat duidelijker ruis waarnemen, maar storend is het niet. Voor iso 6400 geldt hetzelfde. Iso 12800 heeft duidelijker zichtbaar last van ruis, maar is met een goede ruisonderdrukking nog goed bruikbaar.

Vanaf iso 25600 merk je dat het detailniveau te lijden heeft onder de hoge gevoeligheid, alhoewel je in noodgevallen met iso 25600 (H1) en 51200 (H2) nog wel toe kunt. Iso 102400 (H3) en iso 204800 (H4) zijn daarentegen amper bruikbaar. Naast een sterk toegenomen ruisniveau merk je bij de H1- tot en met H4-standen ook dat het dynamisch bereik steeds verder afneemt. Logisch, want de camera belicht één tot vier stops onder, om vervolgens softwarematig de belichting te corrigeren.

Kleurruis-reductie

Misschien nog belangrijker dan de resultaten direct uit de camera, zijn de resultaten na bewerking op de computer. In dit geval gebruiken we Adobe Lightroom 4, een programma dat zeer goed is in het verwijderen van kleurruis. Tot en met iso 12800 blijft de structuur van de rode stof redelijk goed behouden, iso 25600 toont nog wat detail, maar op iso 51200 is er van de fijne structuur niets meer over. Op iso 204800 veranderen zelfs de ribbels van het blauwe breekmesje in een ondefinieerbare brei van pixels.

Nikon D4 Lightroom

Volledige resolutie

Naast de uitsneden van de testfoto's hierboven, hebben we ook de foto's in volledige resolutie en zonder compressie online gezet. Via het tabje 'options' kun je deze foto's downloaden. In verband met de maximale bestandsgrootte, hebben de foto's op de H1 tot en met H4 stand wél een lichte compressie ondergaan voor het opslaan.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Maandag

Leuke test! Ik ben ook wel benieuwd naar foto's in het donker.

afbeelding van walletje-w

Ik ben zelf wel benieuwd wat de resultaten zijn na bewerking in lightroom en met andere specialistische ruis programma's.

afbeelding van jesse kraal

Terwijl je deze comment schreef, waren we daar al mee bezig. Staat er nu ook op!