Foto's: Olympus OM-D E-M1 met 12-40mm f/2.8

Nieuwe foto's Olympus OM-D E-M1 en 12-40mm f/2.8

Julian 3068 8
Er zijn nieuwe foto's uitgelekt waarop de Olympus OM-D E-M1 te zien is. Ook zien we nu voor het eerst de 12-40mm f/2.8, een nieuwe lichtsterke standaardzoom die samen met de camera gepresenteerd zal worden.

Na het uitlekken van een video waarin de Olympus OM-D E-M1 uitvoerig besproken wordt, zijn er nu een aantal nieuwe foto's van het toestel te zien. Voor het eerst maken we kennis met de 12-40mm f/2.8, het nieuwe lichtsterke zoomobjectief dat samen met de high-end-camera het levenslicht zal zien halverwege september.

De komst van een f/2.8-zoom is niet heel verrassend, er gingen al geruchten dat Olympus met nieuwe f/2.8-zoomobjectieven zou komen voor haar mft-camera's. In maart 2013 schreven we over een patent van Olympus waarin een 12-40mm f/2.8 te zien is.

12-40mm Olympus 1

12-40mm olympus 2

12-40mm Olympus 3

afbeelding van Snurkie Turkie

wow! wat een beest!

afbeelding van Merlijn

De prijs van deze combo zal ook wel beestachtig zijn....

afbeelding van Julian

Bij 43rumors zijn nu ook de prijzen te zien. De combo zou 220.000 Yen gaan kosten. Omgerekend is dat €1670 of $2200 -  de prijs zal hier waarschijnlijk wel hoger liggen dan het omgerekende eurobedrag ivm belastingen.

afbeelding van RvN

25P in video mode?

afbeelding van Julian

Laten we het hopen.. (en 24, 50, 60 fps graag), maar daar is nog niks over bekend.

afbeelding van Edwin

Is er ook al iets bekend over de FT opvolger van de E-5? Volgens de geruchten op internet zou die een maand na de nieuwe OM-D uitkomen.....

afbeelding van Frits Huizinger

Afgezien van de betere zoeker en het feit dat je (t.o.v. de E-M5) geen externe grip meer nodig hebt, vind ik de E-M1 niet zo spannend. Beeldkwaliteit is nagenoeg gelijk en upgraden is dan ook niet nodig. Wel interessant vind ik het nieuwe 12-40mm f/2.8 objectief. Ik hoop dat het betere resultaten geeft bij diafragma f/2.8 dan de Panasonic 12-35mm f/2.8.

afbeelding van Nadine de Wit

Ik kan je vertellen dat de Olympus 12-40mm f/2.8 lens inderdaad geweldig is, ook op de E-M5. Scherp over het hele bereik en bij elk diafragma. Als je hem instelt op diafragma f/4, dan hoef je niet eens meer na te denken, altijd en overal haarscherp. De onscherpte (bokeh) is ook best goed voor een zoom lens. Het is gewoon een zeer veelzijdig ding en stukken makkelijker dan wisselen tussen lenzen met een vast brandpunt.

De E-M1 is een prima camera, maar ik vind hem ook te duur. Ik investeer liever in goed glas dan in een camerabody die volgend jaar vervangen wordt door een beter model. Ik zie in ieder geval geen verschil tussen de E-M1 van mijn vriend en mijn mijn E-M5. De E-M5 is kleiner en lichter, maar de E-M1 ligt wat beter in de hand.

Je kunt duidelijk zien dat sommige functies van de E-M1 makkelijk te implementeren zijn in de E-M5, maar dat Olympus dat bewijst niet doet. De mooie kleine focus punten zitten al in de E-M5, maar je moet ze steeds handmatig aanzetten (kan via een knopje als je het toestel zo configureert). Focus peaking zit ook in de E-M5 (art filter), maar ook dit heeft Olympus uitgezet via software. Het is een kleine moeite om het beschikbaar te maken, maar men denkt alleen maar aan zoveel mogelijk geld verdienen. Gooi maar weg uw E-M5 en koop het nieuwste van het nieuwste. Triest, als je het mij vraagt.

Gelukkig is de E-M1 geen geweldige upgrade en ik hou lekker mijn E-M5. De lens, die is super en die doe ik nooit meer weg!