Olympus' super-csc OM-D E-M1 uitgelekt!

jesse kraal 4988 15
Er wordt al lang gesproken over een opvolger van oudgediende Olympus E-5. Deze dslr is de laatste stuiptrekking van het Four Thirds-systeem. Een opvolger, ditmaal op basis van het Micro Four Thirds-systeem staat te popelen om de markt op te mogen. De camera is uitgelekt via een video.

Op het internet is een video verschenen waarin de nieuwe Olympus OM-D E-M1 uitvoerig besproken wordt. De video is ondertussen helaas weer offline gehaald maar het kwaad is reeds geschied. Dankzij Steve Huff hebben we in ieder geval nog een hele rits aan screenshots waarop we de nieuwe camera aan alle kanten kunnen bewonderen.

Olympus OM-D E-M1
De verwantschap met de Olympus OM-D E-M5 is duidelijk.

High-end

Met de Olympus OM-D E-M1 richten de Japanners zich tot de top van de markt. Het toestel moet dan ook niet als vervanger worden gezien van de OM-D E-M5 maar van de E-5. Die dslr is het laatst overgebleven toestel op basis van het Four Thirds-systeem, een vatting met 4/3-sensor die Olympus en partners begin van deze eeuw op de markt brachten. Veel succes hebben ze niet gehad met dit speciaal voor digitale camera's ontwikkelde systeem.

Olympus E-5
De Olympus E-5 is de laatste dslr op basis van het Four Thirds-systeem, andere camera's werden al in 2011 uit productie genomen.

Op basis van Four Thirds, is later Micro Four Thirds gebaseerd en dat systeem kan rekenen op veel meer interesse. Zoveel dat Olympus besloten heeft zelfs de professionele dslr te vervangen door een high-end compacte systeemcamera. Niet zomaar een csc, maar eentje die helemaal volgestouwd is met alle mogelijke technieken die nu voorhanden zijn.

OM-D E-M1
Olympus voorziet de OM-D E-M1 van veel meer knoppen dan de E-M5. Zo verhuisde het programmawiel naar de andere kant van het zoekerhuis om plaats te maken voor knoppen.

Specificaties

Hoewel de specificatielijst nog niet officieel is, lijkt het erop dat de OM-D E-M1 lekker ruim in zijn uitrusting zit. Denk aan een 16-megapixelsensor, 81 AF-punten, 5-axis stabilisatie en een opnamesnelheid van 10 beelden per seconde. Het kantelbare scherm is aanraakgevoelig, de elektronische zoeker heeft een resolutie van 2,83 miljoen beeldpunten. Verder is de camera voorzien van wifi en lopen de sluitertijden van 1/8000 tot 60 seconden.

OM-D Em-1
Aan de achterkant van de Olympus OM-D E-M1 een groot kantelbaar scherm dat aanraakgevoelig is.

Behuizing

De Olympus E-5 en voorgangers stonden bekend om hun uitstekende bouwkwaliteit en bestendigheid tegen vocht, vorst en stof. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Olympus de E-M1 voorziet van een vergelijkbare afwerking. Wil je fotograferen op Antarctica, dan kan de Olympus OM-D E-M1 wel eens een ideale camera zijn.

Olympus OM-D E-M1
Dankzij de toevoeging van wifi kun je de camera vanaf een tablet besturen.

Qua looks is de E-M1 duidelijk verwant aan de E-M5, al is het nieuwe toestel voorzien van een veel grotere handgreep. Ook aan de achterkant zien we dat Olympus haar best gedaan heeft om de houvast te verbeteren, we zien een forse duimgreep aan de achterkant. Verder is de OM-D E-M1 voorzien van veel knoppen, onder andere naast de vatting en links van het zoekerhuis. Optioneel is ook een batterijgreep leverbaar, welke ook te zien is in de video.

E-M1
Eerdere geruchten over een hybride vatting blijken niet waar, je hebt een 'ouderwetse' adapter nodig om Four Thirds-objectieven op de E-M1 te schroeven.

Introductie en prijs

Wanneer de nieuwe OM-D officieel geïntroduceerd wordt, is nog niet bekend. Afgaande op de video waarin een ogenschijnlijk productierijp toestel wordt getoond, hoeven we waarschijnlijk niet erg lang te wachten. Ook over een eventuele adviesprijs hebben we nog geen berichten gezien, dat het toestel duurder wordt dan de negenhonderd euro kostende OM-D E-M5 lijkt echter zeker. Momenteel heeft de E-5 een adviesprijs van 1799 euro, we vermoeden dat de E-M1 een vergelijkbaar prijskaartje zal krijgen.

OM-D E0M1
Volgens de video heeft de zoeker een resolutie van 2,83 miljoen beeldpunten, in tegenstelling tot de eerder aangenomen 2,36 miljoen beeldpunten.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van jannes B

M43rumors heeft het over een adviesprijs van 1499 dollars voor de body + dat er een nieuwe f/2.8 kitlens aanzit te komen. De prijs voor de combi is nog niet bekend.

afbeelding van Anonymous

Hoe zou het zijn gesteld met de lichtsterkte van deze body?

afbeelding van Anonymous

Vervelend dat de FT vatting eigenlijk opgegeven wordt. Werken met een adapter is natuurlijk niet praktisch

afbeelding van Julian

Waarom? Als het goed is heeft het gebruik van de adapter geen nadelen. De E-M1 krijgt fasedetectiefocus (op de sensor) speciaal voor gebruik met de oude FT-objectieven. De adapter maakt simpelweg de afstand tussen de sensor en de lens iets groter, alle functies blijven behouden. Het is even afwachten hoe het in de praktijk werkt uiteraard, maar Olympus heeft juist haar zinnen gezet op een camera waarmee de oude objectieven goed te gebruiken zijn, dat heeft de fabrikant eerder al aangegeven.

afbeelding van Anonymous

Wat zou jij ervan vinden dat je 2000 euro dure 70-200 f/2.8 ineens op je Canon/Nikon body bevestigd moet worden middels een adapter? Ik weet in ieder geval wel dat ik dat niet tof zou vinden. Een 50 jaar oud objectief met een adapter, ok... maar Olympus heeft een paar verschrikkelijk dure FT objectieven.

afbeelding van Hans van Kaam

Ik gebruik al een jaar al mijn four third lenzen met een adapter op mijn OM-D en geen enkel probleem, werkt allemaal super, de adapter maakt alleen het verlies van de spiegel die op een MFT nietvoorkomt goed en natuurlijk de bajonet, maar het verschil van mijn e-3 en de OM-d is ongeveer 19mm, dus schuift op een micro four third de bajonet 19mm naar voren zodat je super four third lenzen gewoon hun superieure werk kunnen doen!
Perfekt toch!
Trouwens als je de OM-D eens een keer mag uitproberen zul je er snel van overtuigd zijn dat het gewoon topklasse is!

afbeelding van Anonymous

Echt top klasse, ik heb hem weer verkocht...

afbeelding van Rob Spanjaart

Dat is niet zo raar, Canon en Nikon hebben ook systemen waarmee je dat doet. Ik heb het op een Nikon 1 gezien en het werkt uitstekend.

afbeelding van Postphoto

De body ziet eruit als een slecht geregiseerde samenraapsel van een OMD en een grip van een oude Nikon. Jammer dat Olympus de FT gebruikers in de kou laat staan. De combi van een MFT body met FT lenzen is absoluut niet in balans, dan heb je toch echt een grotere body nodig. De geruchten over een nieuwe FT body zijn inmiddels verstomd, terwijl er nog veel (super goed) FT glas in omloop is. De E-5 is out of sales, terwijl daar een opvolging voor had moeten komen ipv dit gepruts.

afbeelding van van Dam

Helemaal eens met vorige post. Je kan het niet serieus menen dat FT op een MFT een ideale optie is. Ben zelf ook E-5 gebruiker en met de Zuiko pro lenzen is het een prima combi, muv hoge ISO. Kleuren en helderheid vind je op geen enkele andere camera. Voor mij ook geen OMD(tje)

afbeelding van Nelissuh

Vergelijk op DxOmark de sensors van de E-3, de E-5 en de OM-D E-M5 eens. De eerste 2 zijn zo goed als gelijk, daarom heb ik mijn E-3 nooit vervangen door een E-5. De E-M5 is echt veel beter. Door het ontbreken van een goede grip heb ik 'm nooit overwogen, maar deze nieuwe OMD body ga ik zeker uitproberen.

afbeelding van Anoniem

Was het niet Olympus die zei "Er zal altijd een professionele Four Thirds DSLR in het assortiment beschikbaar blijven voor de huidige professionele gebruikers." We zijn nu een jaar of 2/3 verder en ze komen hier mee aanzetten, om vervolgens het complete doek voor Four Thrids te laten vallen??? Dat was volgens mij niet helemaal de afspraak... Stoppen ze dan ook met support en productie van de huidige (semi-) pro objectieven van het FT systeem?

En dan kan het allemaal wel zo prachtig in elkaar zitten dat je met een adapter je FT objectieven kunt bevestigen op dit apparaat of enig andere MFT camera. Dat is echter wel iets anders als wat ik begrepen heb van onze vrienden van Olympus... En ook niet echt een serieuze optie.

Daarbij is het werken met een OM-D qua ergonomie niet te vergelijken met een E-5, en ik heb ook zo mijn twijfels over degelijkheid..
Daar zit je dan met je FT glaswerk, optisch een van het beste wat er ooit te koop is geweest. Mag je nu fijn met een adaptertje op zo'n camera als dit gaan gebruiken, nou nu niet, straks niet en nooit niet...

afbeelding van Rob Spanjaart

Het is natuurlijk altijd afwachten, maar het spiegelhuis kan alvast niet meer kapot :)

afbeelding van Anonymous

Helemaal mee eens! FT wordt gewoonweg om zeep geholpen door Olympus. Geen waardige DSLR opvolger meer voor de E-5, maar werken met een adapter zoals je dat met bodies en lenzen van verschillende merken ook moet doen.

afbeelding van WB

SUPER zoals als het hoort, ziet er zeer goed uit. Mooie uitbreiding / opvolger voor het gamma.