Muziek met fotografie van Edward Burtynsky

sanne 12093 0
Fotografie als uitgangspunt voor muzikale composities, dat is het idee achter Wrench. Wrench is het nieuwe project van ensemble Hexnut, dat muziek gaat maken bij het werk van de beroemde fotograaf Edward Burtynsky.

Eén fotograaf, een thema vol tegengestelde begrippen en acht componisten zijn de ingrediënten van het gloednieuwe Wrench-project van het ensemble Hexnut. Het idee is dat de acht muzikale talenten elk een eigen fotoserie van Burtynsky als uitgangspunt nemen voor een nieuwe compositie.

De fotografie van Burtynsky lijkt zich goed voor dit project te lenen: met een veelvoud aan tegenstellingen biedt het de componisten veel inspiratiemateriaal. Wie de fotograaf een beetje gevolgd heeft, weet dat hij in zijn werk de grens op zoekt tussen natuur en industrialisatie. Het resultaat zijn foto's die de overgang van natuur naar industrie documenteren en blootleggen hoe de mens zijn sporen achterlaat op aarde. Voor wie het werk van Burtynsky niet direct voor de geest kan halen, denk aan foto's van recyclingbedrijven, slakkenhopen, steengroeven, raffinaderijen, scheepssloperijen, de industrialisatie van China en de oliewinning.

Burtynsky
Foto © Edward Burtynsky - China. Eén van de foto's die in het project zijn opgenomen

Uitgebalanceerde choreografie

De aankondiging van het project belooft dat we de scheidslijn tussen rauwheid en schoonheid, expressie en automatisering, complexiteit en eenvoud, compositie en improvisatie in het resultaat zullen horen en zien. Ook wordt benadrukt dat het project geen simpele diavoorstelling met achtergrondmuziek is, 'maar een zorgvuldig uitgebalanceerde choreografie tussen de twee elementen die gezamenlijk een verhaal vertellen, en ideeën en emoties uitdrukken.'

Het 'fotoconcert' is te bezoeken op zondag 4 november in de Lantaren Venster te Rotterdam. Kaarten kosten 15 euro.

Zie hieronder de trailer van het concert en een interview met deelnemend fluittist Ned McGowan.

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne