Artists and Alchemists

MustSee: Artists and Alchemists

jesse kraal 1945 0
Daguerreotypie, tintypie en colodiumfotografie lijken hopeloos achterhaald. Toch is er nog een klein aantal fotografen dat deze ambachten in ere houdt. Over hen komt binnenkort een documentaire uit.

Het fotografie-avontuur begon in 1826, als Nicéphore Niépce en Louis Daguerre de eerste blijvende foto weten te maken. Hun techniek, beter bekend als de daguerreotypie, wordt in rap tempo verder ontwikkeld en geperfectioneerd.

Er blijven nadelen aan het procedé kleven, het beeld kan niet worden gereproduceerd en de methode is kostbaar en tijdrovend. Ook andere technieken, zoals  colodiumfotografie en tintypie kampen met dezelfde problemen. Pas met de uitvinding van het filmrolletje, door George Eastman in 1888, werd fotografie bij het grote publiek populair.

De daguerreotypie, tintypie en coldiumfotografie raakten uit de gratie. Verrassend genoeg zijn er nog steeds een klein aantal fotografen die deze technieken gebruiken. De bekendste van hen is waarschijnlijk Sally Mann, die wereldberoemd werd met haar colodiumfoto's. Artists and Alchemists is een documentaire over een tiental van deze fotografen, waaronder Mann.

In de documentaire geven de fotografen hun visie op deze oude vormen van fotografie en leggen ze uit waarom ze deze nog beoefenen. De exacte datum waarop de documentaire gaat uitkomen is nog niet bekend, wel is er al een trailer te bekijken.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse