Justin Quinell - Pinholefotografie

Redactie 2102 0
Justin Quinnell maakt pinholefoto's en organiseert workshops waarbij hij pinholecamera's meegeeft om thuis te plaatsen. Zo deelde hij er voor zijn 'Sunrise Project' 450 uit en liet deze drie maanden hangen. Inspirerende foto's en een gelijknamig boek zijn het resultaat.

Zoals altijd is Justin Quinnell druk bezig met zijn voor­bereidingen voor een workshop, waarbij hij mensen een pinholecamera meegeeft om thuis te plaatsen. Zo deelde hij voor zijn 'Sunrise Project' 450 pinhole­camera's uit op scholen, bejaardentehuizen en sportclubs.

Nadat de camera's drie maanden op verschillende plekken gehangen hebben, bleek het resultaat een hoogstandje in de astronomie en natuurkunde. Simpel vergeleken bij zijn eerdere 'Slow Light'-project, waarvoor hij een aantal pinholecamera's zes maanden liet hangen, maar kinderspel tegenover de 'vier jaar belichtingstijd'-pinhole's die hij nu heeft hangen.

Simpel

'Blikjes, persoonlijk prefereer ik bierblikjes, met een klein gaatje erin en daarachter fotopapier', is Justin's simpele uitleg van een pinholecamera. 'Het is enkel en alleen het zonlicht dat de foto maakt, doordat de afbeelding van buiten op het papier gebrand wordt.'

Zo makkelijk is het, het enige wat het kost is geduld. 'Het is zo simpel en toch zo verwonderlijk, tegenwoordig verwachten we dat techniek alles doet. Terwijl je met een leeg bierblikje met wat fotopapier erin zoiets speciaals neer kan zetten.'

Three months in the death of Blance, Grace and Dorcus Eastville Cemetary

Enthousiasme

Zelf is Justin nog steeds verbaasd dat er een foto uit zo'n klein gaatje kan komen, maar heeft hij zich de afgelopen jaren wel opgewerkt tot het boegbeeld van pinholefotografie in Engeland. Hij doet veel workshops, zowel voor kinderen, studenten als volwassen.

'Iedereen vraagt of ze na het maken van een pinholecamera deze mee naar huis mogen nemen. Ik leg ze dan uit dat ze zojuist van afval dat iemand anders had weggegooid iets hebben gemaakt dat ze zelf willen houden. Het geeft de populariteit van pinhole's aan en daarom kreeg ik maar liefst 120 van de 450 uitgedeelde camera's terug, terwijl ik er nog geen honderd had verwacht.'

Volgens Justin is pinholefotografie dan ook booming, de reden dat er nu meer pinhole­toestellen gebruikt worden dan ooit tevoren.

Breakfast

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie