Instagram stapt af van vierkant formaat

Julian 2534 0
Sinds de lancering van Instagram in 2010, was het vanuit de app enkel mogelijk om vierkante beelden te uploaden. Nu kondigt Instagram een update aan die ondersteuning voor staande en liggende foto's en video's toevoegt.

Instagram kondigt de wijziging aan in een blogpost. Hoewel de app voorheen geen ondersteuning bood aan staande of liggende foto's, is één op de vijf uploads volgens Instagram al van een afwijkend formaat.

Om staande of liggende foto's op Instagram te plaatsen, moesten de beelden voorzien worden van witte randen. Dat was enkel mogelijk vanuit andere apps. Vanaf nu moet het mogelijk zijn om met Instagram beeldmateriaal te plaatsen dat niet vierkant is. Uiteraard blijft het ook mogelijk om de kenmerkende vierkante uitsnede te maken.

Het is overigens nog steeds niet mogelijk om vanuit de app foto's of video's met staand of liggend formaat te maken. Je zit dan nog altijd vast aan het vierkante formaat. Voor afwijkende formaten zul je de opname in een andere app moeten maken.

Instagram-formaten

Instagram 7.5

Zowel de Android- als iOS-versie van Instagram krijgen een update naar versie 7.5. De nieuwe versies, met ondersteuning voor de afwijkende formaten, zouden nu beschikbaar moeten zijn. De update maakt het ook mogelijk om de foto-filters op video's toe te passen en de sterkte van het effect in te stellen.