Inhoud Capa's Mexicaanse koffer eindelijk onthuld

Redactie 1468 0
Het belooft een historische gebeurtenis te worden, wanneer het International Center of Photography de inhoud van Robert Capa's 'Mexicaanse koffer' tentoon gaat stellen. De drie kartonnen dozen bevatten negatieven van Robert Capa, David Seymour en Gerda Taro.

Het verhaal van de koffer is er een uit een jongensboek. Duizenden negatieven die Capa tijdens de Spaanse Burgeroorlog schoot kwamen in 1995 in de handen van een Mexicaanse filmmaker. Hoe de dozen in Mexico aanbeland waren weet niemand, maar zeker is dat Capa deze had achtergelaten in een doka in Parijs in 1939, toen hij naar Amerika vluchtte vanwege de Tweede Wereldoorlog. Hij had zijn dokamanager, de Hongaarse fotograaf Imre Weisz, blijkbaar gevraagd deze te bewaren; toch werden de dozen tot halverwege de jaren negentig als verloren gewaand. 

Onderhandelingen

De Mexicaanse filmmaker, die anoniem wenst te blijven, nam na zijn ontdekking contact op met een professor van het Queens College in New York. De meer dan 4500 negatieven werden tenslotte pas in 2008 verscheept naar het ICP, na jaren van geheime onderhandelingen met de nakomelingen van een Mexicaanse generaal die ze oorspronkelijk gevonden had.

Robert Capa, Distribution of food at Spanish refugee internment camp, Bram, France, March 1939. Foto © Cornell Capa / International Center of Photography / Magnum

Spaanse Burgeroorlog

Niet alleen bevatte de Mexicaanse koffer negatieven van Capa, maar ook van collega David 'Chim' Seymour en zijn (professionele) partner Gerda Taro. Allen zijn genomen tussen mei 1936 en maart 1939, voornamelijk tijdens de Spaanse Burgeroorlog, maar met uitzondering van twee rolletjes die Capa schoot tijdens zijn trip naar België in mei 1939. En nu, na meer dan zeventig jaar wachten en bijna twee jaar scannen en catalogiseren, kan vanaf september ook het grote publiek bij de meest iconische platen uit de beruchte koffer.

David Seymour, Dolores Ibárruri speaking before a crowd of Republican soldiers and civilians, Spain, July 1936. Foto © David Seymour Estate / Magnum

Belangrijk

De tentoonstelling opent op 24 september en zal meer dan drie maanden blijven hangen. “Capa, Taro en Chim hebben hun leven geriskeerd om de geschiedenis te verslaan op het moment dat het gebeurde en het aan de wereld te kunnen tonen. De Mexicaanse koffer bevat een deel van hun belangrijkste werk”, aldus het ICP. “Het werk geeft namelijk niet alleen een unieke kijk op de Spaanse Burgeroorlog, maar demonstreert ook hoe het werk van deze legendarische fotografen de fundering heeft gelegd voor moderne oorlogsfotografie.”

Catalogus

Naast een deel van de inhoud van de koffer, zullen tijdens de tentoonstelling ook oude kranten en tijdschriften uit de jaren dertig te zien zijn. Daarnaast zal het ICP een volledig geïllustreerde, tweedelige catalogus uitgeven, waarin alle negatieven uit de drie dozen gereproduceerd zullen worden en vergezeld gaan met essays van 21 specialisten in zowel de Spaanse Burgeroorlog als fotografie uit de jaren dertig.

Gerda Taro, Air raid victims in the morgue, Valencia, May 1937. Foto © International Center of Photography / Magnum

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie