In beeld: 24 uur zon op Antarctica

In beeld: 24 uur zon op Antarctica

Bart Remmers 6994
We kunnen ons voorstellen dat een zomervakantie naar Antarctica niet bovenaan je verlanglijstje staat. Toch mis je zo veel: een zon die nooit ondergaat en 24 uur lang aan de horizon lijkt te stuiteren. Voor de thuisblijvers: er is een oogverblindende oplossing.

Het is een welbekend natuurverschijnsel: de zon gaat niet onder gedurende de zomers op Antarctica. Fantastisch om met eigen ogen te zien, maar voor de meesten onder ons past het begrijpelijk niet in het vakantieschema.

Researchbasis

Daar is nu een oplossing voor. De Britse arts Eoin MacDonald-Nethercott – werkzaam op de ESA Concordia-researchbasis op Antarctica, schoot een prachtige serie foto's van de zon die 24 uur per dag lijkt te stuiteren aan de horizon.

MacDonald-Nethercott plakte de chronologische serie foto's aan elkaar, zodat er een mooi beeld ontstaat van een zomerse zonsopgang en zonsondergang op de Zuidpool. De HR-versie van de foto is hier te bekijken.

Bekijk ook het bovenstaande filmpje van een 24-uurs timelapse op hetzelfde Antarctica. Eerder schreven we ook over een fotograaf die zeeluipaarden in de zee rond de Zuidpool fotografeerde.

afbeelding van Bart Remmers 1

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart

afbeelding van Ernst

Klein detail in de inleiding: in onze zomervakantie is het op Antarctica 24 uur donker. Het is dan daar winter.