Imiteer filmtechnieken uit The Matrix met CamFi Matrix Time

Mark IJsendoorn 727 0
Het Chinese bedrijf CamFi heeft de CamFi Matrix Time app gelanceerd. Daarmee kun je, zoals de naam al zegt, het beroemde ‘bullet-time’ effect van de Matrix-films nabootsen.

Het 'bullet-time' effect is door de Matrix-trilogie beroemd gemaakt en is een bijzonder complex filmeffect. Voor de films werd gebruik gemaakt van tientallen camera's. Maar de nieuwe software van CamFi zal het effect wat haalbaarder moeten zijn voor mensen met een iets lager budget. De app is gratis voor alle gebruikers van CamFi’s apparatuur. Het bedrijf maakt draadloze camerabedieners die opereren via wifi, en de app is enkel bedoeld om met deze handige gadgets te gebruiken. Hiermee kun je een opstelling van meerdere camera’s maken en ze zo instellen dat ze opeenvolgend foto’s schieten, met een vertraging van 1/100e seconde. De foto’s worden automatisch gecompileerd tot een video met het bullet-time effect. Bovendien kun je met de software eenvoudig iedere camera instellen met dezelfde belichtingstijd en kun je via het programma een live beeld van elke camera bekijken.

Een bullet-time budget

Het klinkt als een hele eenvoudige en handige manier om dit complexe effect te bereiken. Er is wel een nadeel: niet alleen moet je toch wel een flink aantal camera’s hebben voor zo’n opstelling, maar ook moet iedere camera voorzien worden van CamFi camerabediening van zo’n €130 per stuk. Het zijn misschien geen kosten van Hollywood-proporties, maar het blijft toch een flinke investering. De software is alleen beschikbaar voor Windows.

afbeelding van Mark IJsendoorn

Mark IJsendoorn | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark