Hyperzoom-timelapsevideo toont Hallstatt in vogelvlucht

Hyperzoom-timelapsevideo toont Hallstatt in vogelvlucht

PieterMolenaar 1564 0
Fotograaf Geoff Tompkinson heeft een nieuwe, zogenoemde HyperZoom-timelapsevideo online gezet. In 'HyperZooming Through Hallstatt' neemt Tompkinson je mee in een vloeiende beweging langs verschillende locaties in en rond dit Oostenrijkse stadje. Door de gebruikte techniek lijkt het alsof een onafgebroken shot is.

Tompkinson maakt voor zijn HyperZoom-techniek gebruik van verschillende timelapse-beelden waarbij ingezoomd wordt, de camera verplaatst of beiden. Door deze zorgvuldig geplande timelapse-beelden naderhand slim te monteren lijkt het volgens Tompkinson net alsof je bijna oneindig in kan zoomen met behoud van de volledige resolutie, terwijl de camera zich vloeiend kan bewegen.

Hallstatt

Voor zijn laatste HyperZoom-timelapsevideo heeft Tompkinson gekozen voor Hallstatt, een historisch dorpje omgeven door bergen en water. Hallstatt staat op de lijst van het Unesco World Heritage. Indrukkenwekkend bij de video zijn vooral de 'doorkijkjes'.

Zo wordt bijvoorbeeld eerst ingezoomd op een rondvaartboot, waarna er via een panning shot doorheen 'gevlogen' wordt. Deze zelfde methode wordt ook gebruikt bij shots waarbij het lijkt alsof je via een raam dwars door een huis beweegt. Doordat de beelden bijna naadloos in elkaar overlopen lijkt het een continu shot te zijn. Op de website van Geoff Tompkinson staan nog meer HyperZoom-voorbeelden.