Hands-On: Sony RX1 (video)

Hands-On: Sony RX1 (video)

Julian 3196 0
Sony doet nog wat geheimzinnig over de RX1, tijdens de perspresentatie van de nieuwe modellen was de fullframe-compactcamera aanvankelijk alleen achter glas te zien. Later kregen we alsnog even de kans om de camera vast te houden.

Veel meer dan even vasthouden was er helaas niet bij, de Sony RX1 mocht niet aangezet worden en er zat dan ook geen batterij in het toestel. Waarschijnlijk verkeert de firmware nog in een vroeg stadium.

Sony was wel zo vriendelijk ons en een aantal andere aanwezige journalisten wat uitleg te geven over de fullframe-compact en ons de RX1 even te overhandigen, zodat we in ieder geval weten hoe het kleintje in de hand licht.

De korte hands-on hebben we (met een A99) op video gezet. De productexperts geven hierin ook wat uitleg over de gebruikte sensor. Deze is net iets anders dan die in de A99, de fasedetectiepixels op de sensor ontbreken en mogelijk is de sensor ook speciaal aangepast op het vaste 35mm f/2-objectief.

Prijs

Het prijskaartje van maar liefst 3.100 euro maakt veel reacties los. Sony ziet de CyberShot RX1 dan ook niet als een model dat in grote aantallen verkocht zal worden. De fabrikant mikt op gebruikers van fullframe-camera's, die een kleine camera erbij willen, zonder kwaliteit in te moeten leveren.

Gezien de prijs mikt Sony ook op een doelgroep waarbij geld niet een al te grote rol speelt, maar eerlijk is eerlijk, de Sony RX1 mag dan behoorlijk duur zijn, het is een uniek product. Over een paar jaar zullen dergelijke fullframe-compacts misschien gebruikelijker worden en in prijs dalen, Sony heeft als eerste de stap gemaakt en dat kunnen we alleen maar aanmoedigen.

Sony RX1 exploded
Sony RX1 'exploded view'

Testvideo

Zelf mochten we nog geen foto's of filmpjes maken met de RX1, Sony heeft zelf echter onderstaande video online gezet die de kunsten van de compacte camera moet tonen: