Fotograferende aap zorgt voor ingewikkelde rechtenkwestie

Redactie 2881 0
TechDirt vroeg zich af wie de rechten bezat van de foto's die een aap met David Slaters camera maakte. Het agentschap van de fotograaf claimt de rechten nu en wil dat TechDirt de bij het artikel geplaatste beelden verwijdert.

Iedereen heeft de inmiddels wereldberoemde zelfportretten langs zien komen van de slimme aap die het voor elkaar kreeg om de camera van fotograaf David Slater in handen te krijgen. Media waren verbaasd over de kwaliteit van de foto’s en berichtten er massaal over.

Zo ook TechDirt. In een artikel op de website verbaasde Michael Masnick zich niet zozeer over de foto’s, maar over de credits die op twee van de drie beelden te zien waren. Die zeiden namelijk dat de rechten van de foto’s bij Caters News Agency lagen.


Publiceren

Masnick vond die credits verwonderlijk, want hoe kon Slater de rechten bezitten als een aap de beelden had gemaakt? Beeldrecht wordt immers niet door de eigenaar van de camera bepaald, maar door degene die de foto maakt. Dat was volgens Slaters eigen woorden een aap geweest. Om zijn verwondering te illustreren beeldde de journalist, net als de meeste media, de foto’s van de aap af.


Verwijderen

Kortgeleden ontving Masnick een verzoek van Caters News Agency om de beelden te verwijderen, er was immers niet om toestemming gevraagd bij de rechthebbende. Masnick antwoordt in een brief die op de website te lezen is dat hij niet begrijpt waar dit verzoek op gebaseerd is. De briefwisseling krijgt een vreemde wending wanneer het agentschap reageert met de woorden:

‘Micheal, ongeacht de vraag wie de rechten nu wel of niet bezit – het is honderd procent duidelijk dat jij dat niet bent.’

Zoals de journalist zelf ook opmerkt zou dit betekenen dat iedereen een redactie kan verzoeken een foto van een website af te halen zolang de redactie zelf niet de rechthebbende is. Een vreemde zaak die maar weer eens laat zien hoe ingewikkeld rechtenkwesties kunnen zijn. Masnick is in elk geval niet van plan om de foto’s te verwijderen. Wij zullen de ontwikkelingen blijven volgen.


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie