Expositie Pim Top in Galerie ZERP

Expositie Pim Top in Galerie ZERP - tot 30 april 2017

Jasper van Bladel 1420 0
Van 2 april t/m 30 april 2017 presenteert ZERP Galerie ‘The Way I See It’, de eerste solotentoonstelling van de Rotterdamse fotograaf Pim Top. In zijn werk bevraagt Top de kloof tussen beeld en verbeelding: door het observatieproces centraal te stellen, belicht hij de complexe verbanden tussen fotografische weergave, realiteit en perceptie van de kijker.

Als kunstenaar wil Pim Top de vermeende objectiviteit van fotografie in twijfel trekken. Met zijn onderzoek naar de kloof tussen beeld en verbeelding reageert hij op de vanzelfsprekendheid waarmee fotografie doorgaans als neutraal, objectief medium wordt ingezet. In zijn werk is fotografie niet het middel om de realiteit vast te leggen en de werkelijkheid te representeren, maar een medium dat observaties in tijd en ruimte mogelijk maakt. Dit uitgangspunt resulteert niet alleen in een kritische benadering van zijn eigen fotografie, maar ook in een eigenzinnige werkwijze als fotograaf. De directe representatie van het afgebeelde maakt plaats voor beleving en herinnering van het verbeelde.

Chair #03- Photography, proline silk ultra white mounted on dibond, framed with museum glass, 2016 - 2017, 88,5 x 159 cm, ed. 3 + 2 AP, € 4.500,- ( incl. 6% VAT ), Courtesy ZERP Galerie

Schilderachtig

Geïnspireerd door de perspectivische vrijheid en de bijbehorende benadering van licht, ruimte en compositie in de schilderkunst, streeft Top naar een soortgelijke autonomie in de fotografie. Hij gebruikt schilderachtige technieken in zijn digitaal gemanipuleerde foto’s, die als een collage worden opgebouwd uit afzonderlijke foto’s die elk een andere perspectief op dezelfde realiteit bieden. Het werk van Top is gelaagd en wordt gekarakteriseerd door ritmes, orde en een haast rigide werkwijze. Top beperkt zich niet tot een bepaald materiaal of uitvoering, maar zoekt voor elk beeld naar een passende presentatievorm. Door afsnijdingen en strenge kaders wordt het oog van de beschouwer niet in het beeld, maar over de oppervlakte van het afgebakende geleid, waardoor het observatieproces zelf zichtbaar wordt. De afstand tussen het beeld en het verbeelde wordt tegelijkertijd overbrugd en benadrukt. Zien wij daadwerkelijk dat wat wij denken te zien?

Oog

Pim Top (Dordrecht, 1982) studeerde Algemene Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Als fotograaf zet Pim Top zich af van het enkelvoudige camerastandpunt en de cruciaal geachte ‘split second’ en laat zich in plaats daarvan leiden door het kijkgedrag van het oog. Door ruimte te laten voor menselijke beleving en herinnering komt hij tot een meer subjectieve benadering van fotografie en een meer realistische weergave van de werkelijkheid. Hierbij verruilt hij zijn rol van observator voor die van initiator: hij beheert en manipuleert alle aspecten van het uiteindelijke beeld. Top woont en werkt in Rotterdam.

Pim Top – ‘The Way I See It’
2 april t/m 30 april 2017
Opening op zondag 2 april 2017, 15:30 uur
Door: Prof. dr. Frans-Willem Korsten

Info: ZERP

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper