Expositie: Martin Roemers - METROPOLIS

Expositie: Martin Roemers - METROPOLIS

Mark Moed 1528 0
Fotograaf Martin Roemers reisde naar 22 megasteden op vijf continenten. De resulterende foto's geven een pregnant beeld van de voortschrijdende urbanisatie in de 21e eeuw en hoe de mens daar mee omgaat.

Van oorsprong staat de mens eigenlijk het dichtst bij de natuur, maar meer dan de helft van de wereldbevolking woont tegenwoordig in een stad. De grootste steden ter wereld bevinden zich in India en het Verre Oosten, met Tokio aan top, waar meer dan 38 miljoen mensen wonen. Dan volgen Delhi, Shanghai en Mumbai, met respectievelijk 25, 23 en 21 miljoen inwoners.

Expositie: Martin Roemers - METROPOLIS

22 megasteden

Geïntrigeerd door deze urbanisatie maakte fotograaf Martin Roemers tussen 2007 en 2015 foto's van het leven in 22 megasteden op vijf continenten. De foto’s die Martin Roemers maakte van bijvoorbeeld Guangzhou, Karachi en Mumbai laten een diversiteit aan factoren zien, waarin straathandel, oude gebruiken en voertuigen tegen de achtergrond van moderne wegen letterlijk de trek van het platteland naar de stad illustreren.

Expositie: Martin Roemers - METROPOLIS

Energiestromen

De fotograaf richt zich op de menselijke energiestromen, die de stad maken wat hij is. De foto's vallen op door de dynamische beweging van de mensen in beeld. Roemers mengt zich niet in de massa maar hij legt de beweging vast vanaf een hoger standpunt, met een lange sluitertijd.

Boek

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Metropolis uitgegeven door Hatje Cantz. Gebonden, 144 pagina’s met 80 kleurenfoto’s. Met teksten van Ricky Burdett, Azu Nwagbogu en Els Barents. ISBN 978-3-7757-40006-7. Het boek zal voor € 60,- verkrijgbaar zijn in de museumwinkel van Huis Marseille.

Expositie: Martin Roemers - METROPOLIS

Informatie

Tot 6 maart 2016, Huis Marseille, Keizersgracht 401, Amsterdam

Klik hier voor een andere expositie in Huis Marseille

 

Foto's: © Martin Roemers

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark