Expositie: Dana Lixenberg - Imperial Courts, 1993-2015

Expositie: Dana Lixenberg - Imperial Courts, 1993-2015

Mark Moed 2694
In de expositie 'Imperial Courts, 1993-2015', in Huis Marseille, wordt voor het eerst het complete werk getoond dat fotografe Dana Lixenberg de afgelopen 22 jaar maakte in de gelijknamige buurt in Los Angeles. Met fotografie, video en audio geeft de fotografe een intieme kijk in het dagelijkse leven van deze wijk en haar bewoners.

De wijk Imperial Courts en de wijken eromheen worden als een zwarte getto beschouwd. In 1965 vonden er de beruchte Watts-rassenrellen plaats en dat was ook in 1992 het geval, na de vrijspraak van de vier politieagenten die terechtstonden voor het mishandelen van Rodney King. Tegelijkertijd was de wijk het bloedige strijdtoneel van de bendeoorlog tussen de Crips en de Bloods, tot ze in 1993 een wapenstilstand sloten.

Bendeleider

Lixenberg werd met veel argwaan bekeken toen zij in 1993 begon met het fotografen in de wijk. Na het verkrijgen van toestemming van Tony Bogard, leider van de PJ Watts Cripsbende, won de fotografe echter langzamerhand het vetrouwen van de inwoners.

Technische camera

Lana Lixenberg gebruikte een technische camera met een 4x5 inch (vlak)filmformaat op statief. Ze werkte uitsluitend met zwart-witfilm en bestaand licht en ze plaatste haar modellen meestal voor een neutrale achtergrond in plaats van op beladen plekken, zoals muren met grafitty.

Video en Audio

De fotografe hield steeds contact met de gemeenschap, tussen 2008 en 2015 vervolgde ze haar werk in Imperial Courts. Deze keer maakte ze ook groepsportretten en omgevingsbeelden, en ze gebruikte ook video en audio.

Barietpapier

De expositie laat het indrukwekkende resultaat van dit levenswerk zien. Er hangt een selectie van 50 op barietpapier afgedrukte portretten, waarvan een deel in monumentaal formaat. Op drie schermen wordt een video van zeventig minuten getoond en je kunt in een geluidsinstallatie de reacties van Imperial Courts bewoners op Lixenbergs werk horen.

Boek

Tegelijkertijd is er een boek verschenen, Imperial Courts, 1933-2015 (ISBN 9789491843426). Samen met Eefje Blankevoort en Sara Kolster maakte Lixenberg de webdocumentaire Imperial Courts. Deze documentaire is op 18 november op het International Documentary festival Amsterdam (IDFA) in premiere gegaan.

Informatie

De expositie is te bezoeken tot 6 maart 2016, Huis Marseille, Museum voor Fotografie, Keizersgracht 401, Amsterdam. Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11:00 tot 18:00.

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark

afbeelding van Nico Fortmann

Ernstig mooie expositie van Dana Lixenberg.
Ik wordt door haar werk de vraag gesteld van wat hebben wij, westerlingen, in godsnaam bewerkstelligd met onze slavenhandel?
De mensen die ik hier zo indringend gefotografeerd zie, zijn al generaties lang achtergestelden. Wij, althans onze voorouders zijn gaan slepen met mensen en zijn derhalve verantwoordelijk voor de aanwezigheid van deze mensen in de uithoek van LA en van nog wel wat andere plekken op deze aarde. Als ik deze foto's zie, de gezichten, de diepliggende wanhoop, armoede, uitzichtloosheid, dan word ik bang. Komt dit ooit goed?
Generaties lang in zulke omstandigheden te moeten leven?
Zijn we niet heel erg schatplichtig? Moet je aan deze situatie niet veel verder gaan dan alleen maar redelijke huizen bouwen?
Kwalitatieve goede scholingsprojecten, socialiseringsprojecten geleid door professionals, revitalisatieprojecten en ga zo maar door.
Gewoon zo laten doormodderen is zo ernstig fout!

Wat een paar foto's kunnen doen!