Eerste indruk: Tamron SP AF 60mm Macro 1:1

Eerste indruk: Tamron SP AF 60mm Macro 1:1

Dre de Man 5241 3
Tamron is al jaren bekend vanwege de macro-objectieven. De 90mm f/2.8 voor full frame heeft een goede naam, net als de 180mm f/3.5. Minder bekend is de 60mm f/2, wat in ieder geval gezien de specificaties onterecht is: door zijn (unieke) hoge lichtsterkte is het de ideale combinatie van een macro- en een portretobjectief voor aps-c. Is de kleine macro Tamron net zo goed als zijn grote broer?

De Tamron 60mm f/2 is zeer consequent toegesneden op asp-c: hij is erg compact en heeft een lichtsterkte die volgens het equivalentie-principe gelijk is aan f/2,8 bij full frame. Hij zou dus zowel qua achtergrondonscherpte als qua geschiktheid voor situaties met weinig licht een goed alternatief vormen voor een full frame macro van 90mm met lichtsterkte f/2.8.Tamron60 praktijkDe achtergrondonscherpte is fraai, zodat het objectief uitstekend geschikt is voor portretten (1/1000s f/2).Tamron60 praktijk f11Achtergrondonscherpte bij f/11: de diafragmalamellen zijn mooi rond.

We gaan hem dan ook morgen vergelijken met de 90mm-versie van Tamron, dan dus het definitieve antwoord. Vandaag ziet u al de grafiek en de resultaten van dit objectief.Voor uitleg bij deze grafiek kun je kijken op deze link.

Alternatief

De Tamron 60mm f/2 is ook uniek omdat hij een alternatief vormt voor de portretobjectieven voor aps-c: 60mm is vergelijkbaar met 85 (60) mm voor full frame. In de test doet de Tamron het goed, al is een test op grote afstand niet alleszeggend voor een macro. De resultaten als macro zijn zonder meer erg goed. In het centrum is de Tamron al vanaf volle opening zeer goed, zodat hij heel goed als portret-tele maar ook als reportage-objectief te gebruiken is. De randen en hoeken hebben wat meer tijd nodig, maar dat is niet ongewoon. Bij diafragma 5,6 en vooral 8 zijn de resultaten dan over het hele beeldveld prima, maar bij macro-opnamen al eerder. In de praktijk is vooral het fraaie bokeh opvallend, dat is dan ook precies waar hij zich onderscheidt van de standaardobjectieven voor full frame die vaak als korte tele voor aps-c gebruikt worden. Kortom: zowel een zeer goed alternatief voor een korte (aps-c-)tele als een prima macro.

Adviesprijs: € 519,-
Constructie: 14 elementen in 10 groepen
Filtermaat: ø 55mm
Lengte: 80mm
Gewicht: 350g
Minimale focus afstand (1:1): 0,23m

Voor meer informatie over de Tamron SP AF 60mm F/2 Dill Macro 1:1 kun je kijken op deze website.

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre

afbeelding van Anoniem

Is deze vergeleken met de 90m op FX of ook op DX?
Jammer dat er in de grafiek niet de 90m is opgenomen op een FX camera met gelijk resolutie.

afbeelding van Dre de Man

Zoals in de preview van de 60 mm stond, publiceren we de preview van de 90 mm vandaag. De 90mm is primair getest op FX (full frame), maar we kijken ook naar de resultaten op DX (aps-c). In het blad gaan we op die vergelijking zelfs zeer uitgebreid in, met veel praktijkvoorbeelden.

90mm full frame is vergelijkbaar met 135 mm DX (asp-c), en 135 mm is inderdaad een interessante brandpuntsafstand, zowel voor portretten als voor macro. Of beide grafieken worden samengevoegd, beslissen we straks. Tipje van de sluier: ik denk dat het niet nodig is.

afbeelding van Jan Goebels

Heb het objectief een tijdje gehad. Retescherp, scherper dan zijn 90mm broer. Helaas is de autofocus ontzettend ruk. Komt ook in echte reviews altijd naar voren.