Duizend 'nieuwe' foto's Farm Security Administration online

Jasper van Bladel 2354 0
Een groot aantal tot nu toe onbekende oude foto's van het dagelijks leven in Amerika uit het beroemde Farm Security Administration Photography Project van Roy Stryker zijn online gezet door The New York Public Library. Het gaat om duizend foto's.

Het Farm Security Administration Photography Project was een grootschalig project onder leiding van Roy Stryker van het Amerikaanse ministerie van landbouw. Het doel was om het dagelijks boerenleven in het Amerika van de Grote Depressie in de jaren dertig van de twintigste eeuw te documenteren. Die depressie moet overigens niet verward worden met de andere grote Amerikaanse depressie, die liep van 1873 tot 1896.


Entrance to Marianna, Arkansas, during the 1937 flood - Walker Evans

Walker Evans

Om het dagelijks leven te documenteren werden diverse fotografen op pad gestuurd. Onder meer Walker Evans, Arthur Rothstein, Dorothea Lange en Ben Shan trokken de Verenigde Staten door. In ruim 250.000 foto's werd het vaak arme plattelandsleven in het Amerika van de Grote Depressie vastgelegd.

Twee locaties

Alle foto's werden door Roy Stryker verzameld en verstuurd naar de Library of Congress. Tegelijkertijd stuurde hij ze ook naar The New York Public Library, waarschijnlijk om op een andere locatie reserve-exemplaren te hebben van alle foto's.


Farmers mixing grasshopper bait with assistance of the county supervisor. Outskirts of Oklahoma City, Oklahom - Dorothea Lange

Duizend 'nieuwe' foto's

Lang werd aangenomen dat alle foto's, 41.000 stuks, die in New York lagen ook in de grotere officiƫle collectie in Washington D.C. te vinden waren. In 2005 ontdekte onderzoekers echter dat duizend foto's uit de officieuze collectie in New York helemaal niet voorkwamen in de officiƫle collectie.


Baby playing on the front porch of the family home. Gibbs City, Michigan - Russell Lee

Online

Die duizend 'nieuwe' foto's heeft The New York Public Library nu dus gedigitaliseerd en online geplaatst.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper