Anton Corbijn: Inside Out

Documentaire: Anton Corbijn Inside Out

sanne 6551 2
In de documentaire Inside Out volgt documentairemaakster Klaartje Quirijns Anton Corbijn een aantal jaar op de voet. De film toont een even intiem als onthullend portret waarin thema's als eenzaamheid, werklust en roem de boventoon voeren.

De foto's van Anton Corbijn zijn wereldberoemd. Met zijn unieke en persoonlijke kijk heeft hij veel bekendheden gefotografeerd. In 'Inside Out' nemen we een kijkje achter de schermen bij de fotograaf, door de ogen – of beter gezegd de lens – van Klaartje Quirijns. Zij reist met hem mee langs verschillende steden, opdrachten en hotelkamers en probeert een antwoord te krijgen op de vraag: welke persoon schuilt er achter het merk Anton Corbijn?

Succesvolle vlucht

We zien de fotograaf aan het werk wanneer hij de bandleden van U2 op het strand fotografeert, met Metallica in gesprek is voor een shoot en bezig is met de film 'The American'. Anton presenteert zich als bescheiden, maar kritische fotograaf die meer kijkt dan afdrukt en onnavolgbare resultaten aflevert. 'Toen ik Antons eerste foto van mezelf zag, wilde ik net zo worden', zegt Bono. 'Hij heeft ons geholpen een zekere cultstatus te scheppen.'

Ondertussen bezoekt Klaartje met hem zijn geboortedorp waar hij zich als zoon van de dominee de eenzaamheid eigen maakte. Samen gaan ze terug in zijn verleden en spreken over ervaringen van de fotograaf die hij lange tijd voor zichzelf en anderen verborgen hield. Ondanks de zwijgzaamheid van Corbijn lukt het Klaartje een onthullend portret neer te zetten van een fotograaf die compromisloos voor zijn werk kiest. Zijn zus noemt zijn werk een vlucht, een succesvolle vlucht, maar ze is bang dat haar broer op een gegeven moment instort. Het gevecht tussen eenzaamheid, erkenning, roem en werk vormt de rode draad in de film.

Trailer en film

'Anton Corbijn: Inside Out' ging 17 februari tijdens het Filmfestival van Berlijn in première. Vanaf 22 maart is de documentaire te zien in Nederland. Check hieronder de trailer voor een voorproefje.

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne

afbeelding van mselderhuis

Zoon van een priester?Dominee zul je bedoelen/.

afbeelding van sanne

Je hebt gelijk. Ik heb het veranderd. Dank!