DIGIFOTO Lab: Sigma 85mm f/1.4 Art

DIGIFOTO Lab: Sigma 85mm f/1.4 Art

Dre de Man 2432 0
In het laboratorium van DIGIFOTO Pro wordt ieder objectief en iedere camera uitgebreid getest. Hier, in het digitale DIGIFOTO Lab, worden de resultaten gepubliceerd. Dit keer is het de beurt aan de Sigma 85mm f/1.4 Art.

De Sigma 85mm is een mooi voorbeeld van de nieuwe serie ART-objectieven. Mooi qua vormgeving, mechanisch zeer degelijk en optisch erg goed. Vergelijk je de Sigma met zijn voorganger dan is hij op vrijwel alle punten een stuk beter. Qua scherpte en contrast is de Sigma werkelijk uitmuntend, al vanaf volle opening. De vertekening is ook minimaal, coma is niet zichtbaar en laterale chromatische aberratie nauwelijks. De axiale chromatische aberratie is wel wat duidelijker, al is dat gebruikelijk bij zeer lichtsterke objectieven. Het levert bij zwarte vormen op een witte achtergrond bokeh-kleurfouten op: bij de voorgrond is die paars gekleurd, bij de achtgrond groen. Bij f/4 is het vrijwel verdwenen. Reflecties en overstraling zijn erg goed onderdrukt. Astigmatisme is niet terug te vinden en sferische aberratie al evenmin.

Een 85mm met deze lichtsterkte koop je zeker ook om het bokeh. De meeste opnamen gemaakt bij grote openingen zien er erg mooi uit en bij f/2.8 is het bokeh vergelijkbaar met de Nikon 70-200mm f/2.8 VRII die bekend staat om zijn goede bokeh, zie ook de voorbeelden. Bij f/2 is het nog mooier en bij f/1.4 ook, zij het dat daar de vignetering van de objectiefvatting (ondanks de grootte van het objectief) ronde vormen afplat. Dat wordt ook wel kattenogenbokeh genoemd en dat komt – alweer - vrijwel bij alle objectieven in deze klasse in meerdere of mindere mate voor.

Conclusie

Kortom: een uitstekend objectief zonder zwakke punten dat in vrijwel alle situaties mooie en scherpe opnamen maakt.

Lees meer: Uitleg van onze grafieken

Specificaties

Adviesprijs: € 1249,-

Diafragma: 1.4 - 16
Filtermaat: 86 mm
Min. Focusafstand: 85 cm
Afmetingen: 12,6 (lengte zonder zonnekap)
Gewicht: > 1.1 kg
Opbouw: 14 elementen in 12 groepen

Info: sigmabenelux.com

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre