De foto's van legendarische regisseur Stanley Kubrick

De foto's van legendarische regisseur Stanley Kubrick

Jasper van Bladel 5367 0
Voordat Stanley Kubrick als regisseur de wereld veroverde met succesvolle films als 'A Clockwork Orange', en '2001: A Space Odyssey' was hij in de jaren veertig en vijftig een succesvol fotograaf. Lees meer over zijn werk.

Als zeventienjarige jongen kreeg Kubrick een aanstelling als fotograaf voor het tijdschrift Look. Daarmee was hij daar de jongste fotograaf ooit die een vast contract kreeg. Hij struinde New York en andere grote steden in de Verenigde Staten af opzoek naar bijzondere momenten.


Foto © Stanley Kubrick

Bijzondere composities

Zo legde hij straatverkopers, schoenenpoetsers, gangsters, voorbijgangers en architectuur vast. Dat alles met een scherp gevoel voor compositie en licht. In zijn fotografie zien we vaak dezelfde bijzondere composities en standpunten uit zijn latere films terug.


Foto © Stanley Kubrick

Van foto's naar film

Tijdens zijn werk voor Look Magazine kreeg hij contact met een filmproducent die hem vroeg om een tweetal korte films te regisseren. Eén over een bokser en één over een dominee. Kubrick kreeg toen de smaak te pakken en wilde meer gaan filmen. Van zijn spaargeld schoot hij de film Fear and Desire, die een succes werd. Daarna ging het snel, via de film Killer's Kiss kwam hij midden jaren vijftig in Hollywood terecht.


Foto © Stanley Kubrick

Op z'n eigen manier

In Hollywood maakte hij drie succesvolle films, maar was niet tevreden met de manier van werken. Zijn meesterwerken zoals 'A Clockwork Orange', '2001: A Space Odyssey' en 'Dr. Strangelove' maakte hij daarna op zijn eigen manier. Volledig in controle en perfectionistisch. In 1999 overleed Kubrick op zeventigjarige leeftijd.


De man met camera is Kubrick zelf © Stanley Kubrick

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper