Unieke expositie in Londen

De foto's van deze expositie zijn gemaakt door een auto

Mark IJsendoorn 522 0
Journalistiek fotografe Barbara Davidson werkt samen met Volvo voor de allereerste foto-expositie die volledig is geschoten met een autocamera.

Op 4 juli opende in Londen de eerste foto-expositie die is gemaakt met een autocamera. Het gaat om de on-board camera van de Volvo XC60, die automatisch andere weggebruikers kan detecteren. Het resultaat ziet er bijzonder uit: de zwart-witte lo-fi beelden contrasteren sterk met de kleurrijke, rechthoekige kaders die de camera om personen en auto’s plaatst die hij detecteert.

Een auto als fotograaf?

Het lijkt misschien alsof de auto verantwoordelijk is voor deze beelden, maar Davidson had in werkelijkheid flink wat controle. Niet alleen bestuurde ze de auto tijdens de shoot, ieder beeld is nauwkeurig in scène gezet.

Marketingstunt

Davidson overleefde als jong meisje een ernstig auto-ongeluk terwijl ze in een Volvo zat, en heeft dus een persoonlijke connectie met het merk. Toch kwam de aanzet voor het project niet van haar, maar van het Zweedse reclamebedrijf Forsman & Bodenfors. De expositie is in feite dus een marketingstunt van Volvo, al doet dat niets af aan het resultaat. De expositie is geopend in Londen, maar zal later dit jaar nog op andere plekken in Europa te zien zijn. 

afbeelding van Mark IJsendoorn

Mark IJsendoorn | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark