DBNL en Pictoright maken afspraak over beeldgebruik

Redactie 518 0
De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse letteren en Pictoright hebben regeling getroffen voor het gebruik van beeldmateriaal. Vorig jaar kwamen de twee organisaties in conflict waardoor DBNL tienduizenden beelden van haar website moest verwijderen.

Sinds oktober 2009 zijn de beelden en illustraties op de website van De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse letteren (DBNL) ‘op zwart’ gezet. Dat was de eis van auteursrechten­organisatie Pictoright. Nu keren enkele tienduizenden boek- en tijdschriftillustraties op de website terug.

Oplossing

In een gezamenlijk persbericht maakten de partijen de oplossing bekend voor het conflict dat vorig jaar ontstond. Er is een afspraak gemaakt over het gebruik van beeld in zogenaamde secundaire literatuur, zoals bijvoorbeeld literaire tijdschriften of biografieën. Voor het regelen van een vrijwaring door Pictoright zal DBNL in het vervolg een vergoeding betalen. Pictoright zal zorg dragen voor een verdeling van de gelden onder beeldmakers, waarschijnlijk in een verdeelsystematiek waarbij de digitalisering van andere archieven ook is betrokken.

Andere rechten

Ander gebruik van beeldmateriaal is uitgesloten van deze regeling. Voor deze vormen van gebruik geldt dat DBNL dit kan regelen met de individuele beeldmakers. DBNL zal zich daarom voor het regelen van de rechten op dit materiaal rechtstreeks tot deze beeldmakers wenden. Voor makers is bovendien de mogelijkheid opgenomen om gebruik te maken van een opt-out regeling.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie