Crowdfunding voor Kyteman-boek van Gabriel Eisenmeier

Crowdfunding voor Kyteman-boek van Gabriel Eisenmeier

Jasper van Bladel 1761 0
Fotograaf Gabriel Eisenmeier heeft artiest Kyteman en zijn Orchestra jarenlang gevolgd en de foto’s die hij maakte worden nu gebundeld in een boek: The Kyteman Family. Om dit boek werkelijkheid te laten worden is een crowdfundingcampagne gestart.

Fotograaf Gabriel Eisenmeier legde het leven achter de schermen van Kyteman aka Colin Benders en zijn Orchestra vast, en verzamelde de mooiste opnames in zijn binnenkort te verschijnen boek, The Kyteman Family. Colin Benders is verguld door het idee dat de periode met het Kyteman Orchestra in een boek verzameld is.

‘Toen Gabriel de eerste keer met zijn camera in zijn hand bij mij kwam om wat foto’s te maken had ik natuurlijk nooit gedacht dat hij mij, en het hele orkest, ruim drieduizend dagen lang zou blijven volgen. Het is echt een eer dat er na tien jaar muziek maken zo'n bijzonder document samengesteld wordt!’

Vanaf het begin

Na de eerste show in Utrecht in 2007 werd Benders warm onthaald; de pers, het publiek, de politiek, iedereen bleek enthousiast. Optredens op Lowlands tot Pinkpop tot touren in het buitenland, Eisenmeier was erbij en maakte er fotos van. Hij volgde Benders en de zijnen vanaf de allereerste podiumervaring op Utrecht Centraal, een hiphop-avond in Tivoli Oudegracht, nu bijna tien jaar geleden. Benders speelt daar met enkele toekomstige orkestgenoten en de toon is gezet, hiphop krijgt een nieuwe dimensie. Eisenmeier voelt aan dat dit wel eens succesvol zou kunnen worden en blijft van 2007 tot en met 2016 in de buurt van de groep muzikanten. Dat resulteert in een enorm archief aan bijzonder fotomateriaal, van backstage-beelden tot prachtige portretten van de verschillende muzikanten.

Geen soloproject

Eisenmeier werkt voor de totstandkoming van het fotoboek samen met vormgever Teun van der Heijden, die de honderden foto's nog meer verhaal en diepgang meegeeft. ‘Natuurlijk kun je alle beelden paginagroot inzetten en nergens witruimte toestaan, maar wij kozen er samen voor om dat anders aan te pakken. We dwingen de kijker om de beelden op een andere manier in zich op te nemen en hem als het ware door de verhaallijn te dirigeren. Dat past ook goed bij de werkwijze van Kyteman met zijn orkest, met een lichte sturing maar wel met voldoende ruimte om zelf ook invulling aan het geheel van beelden te geven’, aldus Gabriel Eisenmeier.

Eisenmeier is als fotograaf betrokken bij meerdere muziekinitiatieven in de stad Utrecht en ziet alles van dichtbij, vanuit een andere kant; backstage en op het podium. Hij is tevens beeldredacteur bij de Volkskrant.

Nog twee weken

Nog twee weken kun je geld doneren voor de totstandkoming van het boek. Kijk voor meer informatie op de website van het project.

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper