Crisis! in de Rotterdamse Kunsthal

Redactie 1464 0
Als er iets de Nederlandse samenleving beheerst op dit moment is het wel de crisis waarin ons land zich bevindt. De tentoonstelling Crisis! in de Rotterdamse Kunsthal geeft een actueel en vernieuwend beeld van de economische situatie.

Van 2 juli tot en met 2 oktober 2011 is het werk van twaalf Nederlandse fotografen in de Kunsthal te zien. Gevestigde namen en jong talent gaan in opdracht van regionale overheden met hun camera de problemen én kansen  van de huidige crisis te lijf. Met ruim honderd-vijftig documentaire foto’s zijn talrijke  symptomen zoals de sterkere hang naar een nationale identiteit, (on)- zichtbare armoede en  faillissementen vastgelegd.

De tentoonstelling presenteert een verrassend ge- varieerd beeld van  de gevolgen van de crisis op menselijke schaal: van veranderende woon- en werk- situaties van  mensen, crisisopvang tot en met portretten van betrokken actieve burgers en ambtenaren. 


Foto © Henk Wildschut

Verschillende invalshoeken

De fotografen hebben als doel te laten zien hoe de crisis door verschillende bevolkingsgroepen wordt ervaren. Zo maakte Judith van Ijken portretten van Amersfoorters en richt Henk Wildschut zijn lens op de actieve vergadercultuur in Amsterdam-Noord die de problemen in de wijken moet oplossen. Andere thema's die voorbij komen zijn faillissementen van bedrijven, hun inboedels, de nevenactiviteiten van boerenbedrijven in Zeeland die de mensen door de crisis moet helpen en de provinciestad Stadskanaal, een van de armste gebieden van Nederland.

Crisis! Is een project van de voormalige intendant documentaire fotografie van het Fonds BKVB, Annelies Kuiper, met als doel een tijdsbeeld vast te leggen zoals dat ook gebeurde door de Amerikaanse FSA (Farm  Security Administration) tijdens de Grote Depressie in de jaren dertig.


Foto © Judith van IJken

Fotografen

Deelnemende fotografen zijn Marjolein Busstra, Judith Dekker, Eva Gjaltema, Erik Klein Wolterink, Thomas Kuijpers, Anda  van Riet, Petra Spiljard, Petra Stavast, Inge Stolwijk, Marcel Suurmond, Henk Wildschut en Judith van IJken.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie