Canon EF 24mm en 28mm f/2.8 IS USM

Canon EF 24mm en 28mm f/2.8 IS USM

jesse kraal 5473 3
Canon komt na een kleine vijfentwintig jaar eindelijk met opvolging van de 24mm en 28mm f/2.8. Met een nieuw optisch ontwerp, een betere bouwkwaliteit en toevoeging van een ultrasone scherpstelmotor en optische stabilisatie zijn ze weer helemaal klaar voor de toekomst.

We schrijven 1987, Canon heeft zojuist de EF-vatting geintroduceerd en komt daarnaast met een aantal objectieven. Een van die objectieven is de 28mm f/2.8, een jaar later zal een 24mm f/2.8 volgen. 7 Februari 2012 is de dag dat de objectieven eindelijk mogen gaan uitzien naar hun welverdiend pensioen.

Verbeterd

Canon heeft de beide objectieven op alle vlakken verbeterd. Zo hebben beide objectieven een compleet nieuw optisch ontwerp met meer elementen en meer diafragmalamellen. Ook zijn de 24mm en de 28mm uitgerust met een ultrasone scherpstelmotor, Canon's USM. Het ratelende geluid van de oude objectieven zal hiermee tot het verleden behoren.

Canon

Stabilisatie

Opvallend is de toevoeging van optische stabilisatie aan beide objectieven. Volgens Canon is het zelfs voor het eerst dat groothoekobjectieven met een vast brandpunt worden voorzien van stabilisatie.

Prijsstelling

Opvallend is ook de prijsstelling, voor de Canon 24mm f/2.8 IS USM bedraagt de adviesprijs 859 euro, voor de Canon 28mm f/2.8 IS USM bedraagt deze 829 euro. Vooral het laatste objectief is daarmee fors duurder dan de 28mm f/2.8 die het opvolgt. De adviesprijs van dat laatste objectief bedraagt namelijk 249 euro. Ook de aanzienlijk lichtsterke 28mm f/1.8 USM is een stuk voordeliger met een adviesprijs van 579 euro. We zijn dan ook erg benieuwd naar de optische prestaties van beide objectieven. Vanaf juni 2012 liggen de twee primes bij de Nederlandse fotowinkels.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Henri

Gezien de bouwkwaliteit (hamerslag "Look") lijken deze nieuwelingen tussen de oude "EF" en de "L" versies in te zitten.
Maar die prijzen.........
Nu de 85 mm nog, dan kun je een leuk setje samenstellen. (en de 1,4/35L mag ook eindelijk eens een opvolger met beeldstabilisatie)

afbeelding van Arumes

Wat een prijzen... Op APS-C is er op deze manier ook geen markt voor.Ze zijn duurder dan de EF-S 17-55/2.8, en wie niet persé IS nodig heeft, kan ook bij de Sigma 30/1.4 terecht.
De markt zit tegenwoordig natuurlijk wel anders in elkaar dan 25 jaar geleden; de gewone consument heeft tegenwoordig genoeg aan de kwalitatief sterk verbeterde zoomobjectieven. Misschien is dat de reden waarom Canon de primes naar de bovenkant van de markt verschuift.

afbeelding van RH Boks

Nikon maakt een 28mm 1.8 voor voor dezelfde prijs en een 24mm 1.4 voor een forse prijs alsmede de 85mm 1.4 en 35mm 1,4 , 58mm 1.4 en binnenkort de 105mm 1.8 en 135mm 1.8 allemaal dus stevig in de prijs.
Canon is dus niet de enige fabrikant.