Boekrecensie: Steve McCurry - Voorbij de camera

sanne 4545 1
Voor het eerst zijn het niet alleen de ervaringen van anderen die centraal staan in het werk van Steve McCurry. Zijn boek 'Voorbij de camera – Het verhaal achter de foto' omvat behalve de imponerende beelden die hij de afgelopen dertig jaar maakte, een verslag van hoe hij te werk ging.

Steve McCurry - Voorbij de CameraGeen fotoboek met alleen maar plaatjes dus, maar een lijvig werk waarin veel interessants te lezen en te zien is. Aan bod komen veertien verhalen over even zoveel projecten die Steve McCurry over de hele wereld maakte.

Van het inmiddels wereldberoemde portret van het Afghaanse meisje Sharbat Gula en de bekende serie die Steve McCurry maakte over de aanslagen van 11 september 2001, tot minder bekend werk over de milieueffecten van de Eerste Golfoorlog (1991) en de Hazara's in Afghanistan (2007).

Voor elk van de verhalen is uitgebreid ruimte genomen om te vertellen over hoe Steve zich voorbereide op het project, hoe hij te werk ging, wat hij tegenkwam en hoe zijn reis uiteindelijk in een genadeloze serie resulteerde waarmee hij zich als fotograaf onderscheidt.

Naast de zo'n 120 grote kleurenafdrukken, heeft Steve McCurry ook veel niet-fotografisch materiaal opgenomen waarmee hij een beeld geeft van zijn werkwijze. Van aantekeningen, perskaarten, officiële documenten, routekaarten, handleidingen, tot dagplanningen en taxibonnetjes, vrijwel alles wat door de handen van de fotograaf is gegaan tijdens de complexe reizen die hij maakte staat afgebeeld.

Steve McCurry India Permit

Daarmee geeft dit boek een intiem kijkje in de keuken van de wereldberoemde fotograaf die er geen bezwaar mee lijkt te hebben om zijn persoonlijke aantekeningen en andere schrijfsels in te scannen en met zijn publiek te delen en bovendien nog uitgebreid vertelt over wat hij meemaakte op zijn verre tochten.

Wie deze fotograaf wil leren kennen - en met het leven wat hij achter de rug heeft kunnen we ons niet voorstellen dat je dat niet wilt -, is dit boek een absolute aanrader. Mede dankzij de uitgebreide beschrijvingen van de tochten die hij ondernam en de ervaringen die hij in de loop der jaren opdeed, is dit de meest complete biografie die er van Steve gemaakt kon worden. Wat ons betreft is dit deel één van de twee delen die er aan het einde van zijn fotografische carrière zullen verschijnen.

Deze boekrecensie verscheen eerder in DIGIFOTO Pro 4.2013.

Uitgeverij: Phaidon / Terra Lannoo
ISBN: 978 90 898 9587 5
Omvang: 264 pagina's
Prijs: €49,95

In onderstaande video vertelt Steve McCurry over zijn boek:

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne

afbeelding van sgovaer1_138424

Prachtig verhaal dat hij daar vertelde, TOP fotograaf.