Boekrecensie: Beleef buiten

charlottelipic 5735 0
'Beleef buiten' is een fotoboek vol flora en fauna uit ons eigen land. Het is een verzameling natuurfoto's van meer dan 150 verschillende fotografen van Birdpix en Nederpix en is zichtbaar met passie geschreven en samengesteld.

De samenstellers brengen via hun websites honderden natuurfotografen bij elkaar. De communities Birdpix en Nederpix streven naar hoge kwalitatieve vogel- en natuurfoto's met als doel deze aan een groot publiek te tonen.

Hoewel de voorkant niet erg excentriek overkomt, maakt het feit dat de foto's afkomstig zijn van zoveel verschillende fotografen het een divers geheel, met verschillende visies en smaken. Waar de ene fotograaf zich richt op een originele compositie en artistiek eindresultaat lijkt de ander meer nadruk te leggen op het dier zo duidelijk en centraal mogelijk in de foto plaatsen.

Informatieve bladzijden met uitgebreide opsommingen van diersoorten wisselen elkaar af met bladzijden vol prachtige foto's die soms met behulp van photoshop interessant bewerkt zijn.


Foto's © linksboven: Andrew George, linksonder: Nel Ringelberg, rechts: Frank Smedts

Teksten

De teksten die de foto's ondersteunen zijn soms poëtisch, afgewisseld met tips en luchtig geschreven informatie. Vooral de uitleg hoe je ijshaar of haarijs tot wel twintig cm lang zelf kan creëren is erg origineel. Her en der is er een kinderlijk overkomend rijmpje geplaatst die de dieren iets menselijks geeft. Dat levert vaak een humoristisch op, maar een enkele keer kan het wat flauw overkomen.


Foto © Marcel de Bruin

Achterin het boek is een index van onderwerpen te vinden, wat handig is voor de informatiezoekende natuurfanaat. Het hele boek door straalt de professionaliteit en vaak ook creativiteit van de foto's af. Het is daardoor niet alleen aan te raden aan natuurliefhebbers, maar ook aan fotografen die graag levendige foto's met de nadruk op details zien.

Kopen

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en via de site van Nederpix.


Foto's © links: Leon Baas, rechts:Hannie Wijers, Anna de Vries, Theo Terwiel, Nel Ringelberg, Gerard Pennards, Rico Otten, Wim de Louwere, Marcel Langelaan, Renée de Kleijn, Hannie Joziasse, Luc Hoogenstein, Michel Geven, Els Branderhorst, Harm Alberts, Ben van Aken

[block] [title]Beleef buiten[/title] [list] [item]156 pagina's[/item] [item]Uitgeverij: Nederpix en Birdpix[/item] [item]Prijs: €24,90[/item] [list] [/block]
Boekrecensie
beleef buiten