Bioscoopfilm gemaakt met een mobiele telefoon

jesse kraal 2328 0
Soms zie je projecten voorbijkomen waarvan je je afvraagt 'waarom?' De film 'Olive' is typisch zo'n project. Een volledige film waarvoor enkel een Nokia N8 is gebruikt als camera. Niettemin oogt de trailer van de film indrukwekkend. Een kijkje achter de schermen.

'Goede reclamespot voor Nokia' is waarschijnlijk de eerste gedachte die in je opkomt. Niet terecht, want de makers beweren de film onafhankelijk van bedrijven en organisaties te hebben gefinancierd. Je vraagt je wel af waarom ze dan, voor een productie van 500.000 dollar, een mobiele telefoon als filmcamera uitkiezen.

De cameraman kreeg niet simpelweg een Nokia N8 in zijn handen gedrukt, de camera werd meestal voorzien van uitstekende objectieven van Zeiss en Canon. Door het beeld van die objectieven te projecteren op een matglas en deze vervolgens te filmen met de Nokia, was het mogelijk gebruik te maken van een aangenaam kleine scherptediepte. Alleen voor het filmen vanaf de motorfiets en de radiografisch bestuurde helikopter werd de N8 zonder verdere hulpmiddelen gebruikt.

Om de telefoon en de objectieven te stabiliseren werd er gebruik gemaakt van rigs, steadycams en dolly's. Omdat de camera zelf niet over een statiefaansluiting bezit, werd deze meestal gewoon met stevig tape gemonteerd. Na drie weken opnemen, moest er nog een ruime maand worden gemonteerd. Deze maand is de film daadwerkelijk in zo'n tweehonderd zalen in de VS te zien.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse