Alleen in Parijs

Alleen in Parijs

PieterMolenaar 1576 0
Mathieu Stern, foto- en videograaf, heeft een korte film gemaakt van Parijs aan de hand van timelapsebeelden waarbij alle personen behalve de hoofdpersoon uit het beeld verwijderd zijn. Stern gebruikte hiervoor Photoshop. 'Alone in Parijs' geeft een bevreemdende blik op een leeg Parijs.

Bij een bezoek aan Parijs heb je eigenlijk altijd één zekerheid: je bent niet de enige in de Lichtstad. Op een foto of filmpje overdag van een bekende Parijse attractie als het Louvre, de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe of de Notre Dame zie je dan ook altijd een drukke mensenmassa. Maar wat als je een bezoekje kon brengen aan een geheel leeg Parijs?

Timelapse

Fotograaf Mathieu Stern vroeg zich dit af en besloot tot een experiment waarbij hij timelapsefotografie combineerde met gewone live video. 'Dit persoonlijke project was ontstaan nadat ik te veel tijd gespendeerd had in een overvolle metro...wat als iedereen weg was, wat als ik Parijs helemaal voor mijzelf had...wat als...en waarom niet", aldus Stern op zijn website. 'Ik wilde laten zien hoe een uitgestorven wereldstad eruit kan zien en hoe dat aanvoelt.' Volgens Stern werden de beelden overdag geschoten in de drukte en niet 's morgens, wanneer het iets rustiger is. Het kostte Stern naar eigen zeggen bijna twee maanden om iedereen in Parijs op beeld te verwijderen.

Historische objectieven op nieuwe camera's 

Dat Stern niet vies is van experimenten bewijst zijn eerdere werk. Zo bevestigde hij een objectief uit 1880 via een adapter op een Sony A7 II-camera en was verrast vanwege de beeldkwaliteit die dat historische objectief nog liet zien. Ook monteerde hij een speelgoedobjectief op een Sony A7S II-systeemcamera en keerde hij het voorste lenselement van een Russische MIR-1B-objectief om voor dromerige beelden met veel flare.