20ste Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie

EleniHoefsloot 1534 0
Noorderlicht presenteert van 1 september tot en met 13 oktober 2013 zes tentoonstellingen en twintig kleine internationale presentaties tijdens de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2013. Een kort overzicht van de tentoonstellingen.

Fotograaf des Vaderlands

Op 10 april werd de Nederlandse fotograaf Ilvy Njiokiktjien (1984) benoemd tot Fotograaf des Vaderlands op initiatief van de Fotoweek. Ilvy is dit jaar ambassadeur van de fotografie en werkt aan een project over verjaardagen in Nederland. Op de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie toont ze de tussenstand.

20/20

Om de twintigste editie te vieren, vroeg Noorderlicht twintig instellingen over de hele wereld om zich te presenteren in 20/20. Elke instelling schuift één fotograaf naar voren die buiten eigen land nog onbekend is.

SIPF

Het tweejaarlijkse Singapore International Photography Festival (SIPF) heeft als doel de kennis van en waardering voor de hedendaagse fotografie te bevorderen. Noorderlicht voelt zich verwant in de aanpak en slaat dit jaar de handen ineen met SIPF. Gezamenlijk doen ze een oproep aan fotografen wereldwijd om hun werk in te zenden voor een nog te bepalen thema. De tentoonstelling wordt getoond op de vierde editie van SIPF in Singapore en op de 21e editie van de Noorderlicht Fotomanifestatie. Ter introductie toont Noorderlicht dit jaar een selectie uit het SIPF van 2012.

The Sweet and Sour Story of Sugar

Noorderlicht sluit het meerjarige project The Sweet and Sour Story of Suger met een grote tentoonstelling. De sluiting van de Suikerfabriek in 2008 vormde de inspiratie voor het onderzoeksproject naar de impact van globalisering. Zes fotografen reisden naar Nederland, Suriname, Brazilië en Indonesië om het verleden, heden en de toekomst van de suikerindustrie in kaart te brengen.


Foto © Ed Kashi/VII

Het Vervolg

Noorderlicht gaf met steun van het Mondriaan Fonds zeven fotografen de kans om terug te keren naar een eerder gefotografeerd onderwerp en met een nieuwe serie eerdere bevindingen uit de diepen. Het Vervolg toont de resultaten.

To Have and Have Not

Deze tentoonstelling toont aan de hand van foto's van twintig fotografen de verborgen wereld van geld en macht. De toegang tot de rijkste één procent is beperkt, een van de redenen waarom fotografen eerder bij Occupy of bij de slachtoffers van de crisis te vinden zijn. To Have and Have Not onderzoekt hoe het onzichtbare zichtbare gemaakt kan worden.

Wat: 20ste editie Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie
Wanneer: 1 september tot en met 13 oktober 2013
Waar: Oude Suikerfabriek, Groningen

afbeelding van EleniHoefsloot

Eleni Hoefsloot | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Eleni