2012: Het jaar van de fullframe-camera

2012: Het jaar van de fullframe-camera's

jesse kraal 5211 3
In 2011 zag slechts één nieuwe fullframe-camera het levenslicht en die wordt pas leverbaar in het voorjaar van 2012. Gelukkig belooft het komende jaar veel interessanter te worden voor liefhebbers van de grote sensor. We blikken vooruit op de camera's die komen gaan en dromen daarnaast nog even door.

De Canon EOS 1D X was de enige fullframe-dslr die in 2011 geintroduceerd werd. Deze professionele spiegelreflex vervangt zowel de 1Ds Mark III als de 1D Mark IV. Vanaf maart 2012 ligt hij bij de winkels, maar met een adviesprijs die rond de 6800 euro zal liggen is de camera niet voor iedereen weggelegd. Het is vooral de Canon 5D mark III die de gemoederen aardig bezig houdt.

Canon 1D X

Canon 5D Mark III

Het huidige model, de 5D Mark II, gaat al ruim drie jaar mee, net zo lang als de eerste 5D. Een opvolger in 2012 lijkt waarschijnlijk, in maart of april moet het zover zijn.

Er gaan geruchten over een 28- of 32-megapixelsensor, maar het zou ook kunnen dat Canon de 18-megapixelsensor uit de 1D X terug laat komen in een nieuwe 5D. Deze strategie past Canon vaker toe, ook de 5D Mark II kreeg de sensor uit het topmodel (destijds de 1Ds Mark III).

De meeste kritiek op de 5D Mark II gaat over de autofocus. Deze is overgenomen van de originele 5D en met elf focuspunten kan hij niet op tegen de Nikon D700, die over 51 scherpstelpunten beschikt. Op dit gebied verwachten we zeker verbetering. Mogelijk kiest Canon voor het 19-puntssysteem uit de 7D, of een 45-puntssysteem zoals in de 1D-serie werd gebruikt. We hopen op het laatste, want de concurrentie zal ook niet stilzitten.

Canon 5D Mark III

Officieel heeft Canon nog niets bekendgemaakt over een opvolger van de 5D Mark II. Wel heeft de fabrikant laten weten te werken aan een fullframe-camera met geavanceerde 4K-filmfunctie. Canon gaat deze camera onderbrengen in haar nieuwe Cinema-lijn. Een prototype dat getoond werd lijkt als twee druppels water op de EOS 1D X. Waarschijnlijk krijgt ook deze camera een flink prijskaartje. Canon zegt nog te moeten beslissen over de productnaam, specificaties en lanceerdatum.

Nikon

In de afgelopen maanden is het rumoerig geweest in het geruchtencircuit rondom Nikon. Er worden opvolgers verwacht van de Nikon D700 en de D3-serie. Er werd gedacht aan een aankondiging eind oktober, maar die kwam niet. Het is mogelijk dat de overstromingen in Thailand (waar veel camerafabrikanten door getroffen zijn) roet in het eten hebben gegooid en dat de planning is verschoven.

De Nikon D700 kwam uit in juli 2008, tweeënhalve maand voordat Canon met de 5D mark II kwam. Op het gebied van iso-waarden kan de Nikon de strijd met de Canon gemakkelijk aan en de autofocus is een stuk geavanceerder. Het is vooral de 12-megapixelresolutie die naar huidige maatstaven aan de lage kant is.

Nikon D800

De Nikon D800 zou daar verandering in kunnen brengen. De sterkste geruchten tot nu toe spreken over een 36-megapixelsensor uit de fabriek van Sony. Daarmee zou de D800 een kleine D3X-achtige camera worden, waarbij de nadruk vooral ligt op resolutie en niet op de ruisprestaties. Foto's van de body lekten al uit en ook een paar (niet veelzeggende) crops verschenen al op het net.

Ook voor de D3S en D3X verwachten we in 2012 een opvolger. De D3S is momenteel heer en meester als het gaat om ruisprestaties, maar Canon heeft de 1D X al in de startblokken staan. Net als Canon, houdt ook Nikon de resolutie bewust laag. Zeer waarschijnlijk krijgt de Nikon D4 een 16-megapixel-sensor met een maximaal iso-bereik van 50 tot 204.800.

Nikon D4

Sony

Sony heeft begin oktober de productie van de 24-megapixel A900 stopgezet, de goedkopere A850 wordt al sinds het begin van 2011 jaar niet meer gemaakt. Dat er nieuwe fullframe-camera's van Sony aan gaan komen in 2012 lijkt vrij zeker, over wat voor camera's dat gaan worden is nog een hoop onduidelijkheid. Zelf lijkt Sony daar ook nog niet helemaal over uit te zijn, zo zegt de fabrikant nog te twijfelen of de nieuwe camera's (net als de A55 en A77) een halfdoorlatende spiegel krijgen of een 'ouderwetse', bewegende spiegel.

Volgens de geruchten heeft Sony drie fullframe-camera's in de planning. Een nieuwe 36-megapixelsensor zou hiervoor de basis kunnen zijn. Een van die camera's zou een NEX-achtige camera worden waarbij je zonder adapter zowel A- als E-mount objectieven zou moeten kunnen gebruiken. De overige twee camera's zullen waarschijnlijk conventioneler van opzet zijn.

Sony AE-Hybrid

Dromen

De komst van nieuwe fullframe-camera's van Canon, Nikon en Sony lijkt vrijwel zeker. Net zo zeker is het dat Olympus en Panasonic niet met een fullframe-camera zullen komen. Zij hebben hebben hun pijlen gericht op (Micro) Four Thirds. Maar hoe zit het met de andere fabrikanten?

Pentax brengt nog steeds objectieven uit die geschikt zijn voor kleinbeeldcamera's. Ricoh heeft Pentax dit jaar overgenomen, wie weet wat de plannen zijn? Een fullframe-variant op de K-5 zou wel eens een heel fraaie camera kunnen worden. Het huidige topmodel van Pentax gebruikt dezelfde 16-megapixel Sony-aps-c-sensor die ook in camera's als de Nikon D7000 en Sony A55 te vinden is. Voor een fullframe-sensor hoeven ze dus enkel bij hun huidige leverancier aan te kloppen, zo lijkt het. Als we dan toch aan het dromen zijn: vroeger was de LX de professionele camera van Pentax, dus L-1 of L-5 zou een mooie naam voor een digitaal topmodel kunnen zijn.

Fujifilm

Fujifilm werkt aan een camera met verwisselbare objectieven en een behuizing die lijkt op die van de Fujifilm X100. De kans dat hier een fullframe-sensor in komt lijkt echter klein. Volgens een topman van Fujifilm gaat de camera wel beter presteren dan fullframe-camera's, mogelijk wil de fabrikant dat bewerkstelligen met een organische sensor.

Fujifilm LX
Uitgelekte foto van de 'Fujifilm LX'

Leica

Van Japan naar Duitsland: de Kodak-sensor in de Leica M9 begint wat achter te lopen als het gaat om hoge iso-waarden. Een M9.2 of een M10 zou zomaar eens kunnen verschijnen in het aankomende jaar. Het zou ons niet verbazen als ook Leica de expertise van Sony in huis gaat halen. Kodak heeft onlangs haar sensordivisie verkocht en het is maar de vraag of er voor een relatief kleine klant als Leica een volledig nieuwe sensor ontwikkeld kan worden.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van ArFaFotografie

De Canon EOS 1DX voor € 6800,- euro u bedoelt zeker dollar.
Nee in de wandelgangen gaat het gerucht van € 5200,- - € 5400,- dat scheelt nog al wat euri's
Prettige Jaar wisseling

afbeelding van Anonymous

De Canon EOS 1D X was de enige fullframe-dslr die in 2011 geintroduceerd werd.

Tja de klopt wel. Alleen jammer dat hij pas in maart 2012 te koop is.

afbeelding van jesse kraal

Inderdaad jammer, daarom staat het al in de eerste zin van de inleiding ;). Gelukkig gaat 2012 een mooi fullframe-jaar worden.