Topman geen fan van mirrorless

Mirrorless een hype? Gaan mensen langzaam terug naar DSLR?

Siem van Woerkom 930 0
Bijzondere statement van Hiroki Sugahara, marketing general manager van Ricoh Imaging.

*Rectificatie door redactie; Hiroki Sugahara heeft in een update uitgelegd dat hij vermeldt dat mirrorless momenteel een sterke hype is en dat hij erkent dat DSLR nu afneemt, maar dat hij verwacht dat een aantal mirrorless fotografen weer terug zullen gaan naar DSLR. Dit is zijn persoonlijke mening. Het volledige interview is hier na te lezen:

Mirrorless niet de toekomst?

Tegenwoordig zien we een enorme shift in verkopen binnen de camera markt, namelijk dat mirrorless camera's het enorm goed doen en DSLR's minder verkocht worden. Maar toch denkt niet iedereen daar zo over. Zo hadden we eerder al geschreven over de Dood van de DSLR; 

'Numbers don't lie. Door de jaren heen zijn de verkoopcijfers van DSLR's enorm geslonken. Veel merken passen zich hierdoor ook aan, een merk als Nikon heeft door dat ze niet achter kunnen blijven en brachten vorig jaar bijvoorbeeld de Z6 en Z7 uit. Maar toch zien we dat ze een model als de D5 of D850 als flagship noemen boven een Z7. Terwijl die qua (de meeste) specificaties behoorlijk dicht bij elkaar in de buurt komen. Gaan we binnen nu en 5 jaar naar een toekomst waar er geen DSLR's meer uit zullen komen?'

Statement Ricoh

Recent is een quote van topman Hiroki Sugahara in headlines terecht gekomen; 'Mirrorless is een hype, en mensen zullen binnen nu en twee jaar allemaal terug gaan naar DSLR systemen.' Een uitspraak waar de nodige ophef over te voelen was online. 

Ook al was het al een behoorlijke tijd duidelijk gemaakt dat Ricoh geen intenties had om mirrorless camera's te introduceren, blijft het een opmerkelijke reactie. 'Een van de grootste redenen die ik zie waardoor mirrorless zal falen is de elektrische viewfinder. Mensen zullen uiteindelijk altijd voor optische zoekers gaan omdat deze mensen de keuze geven om zelf hun beeld te maken of aan te passen.' zou Sugahara naar verluid hebben gezegd.

'Doordat een EVF beeld gelijk 'final' is aangezien je kan zien wat de sensor ziet blijft er weinig over van de magie van het fotograferen.' Uiteindelijk bleek de statement van Ricoh uit de geruchtenmolen te komen en kan je de daadwerkelijke statement bovenaan dit artikel teruglezen. 

Wat denk jij? Is mirrorless tegen het einde van zijn latijn, of de toekomst?

mirrorless

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem