Landschapsfoto's gemaakt door computerprogramma van een schets

Computerprogramma maakt foto van schets

Eefke Burg 872
Er is wederom een nieuwe ontwikkeling in Artificial Intelligence: NVIDIA heeft het programma GauGAN ontwikkeld die een foto maakt van een schets getekend met het programma.

Foto gemaakt van schets door Deep Learning

NVIDIA maakte op zijn jaarlijke GPU Tech Conferentie bekend dat ze een nieuw programma hebben ontwikkeld die een foto maakt van een schets de gebruiker maakt. Ze hebben een zogenaamd ‘deep learning model’ onthuld, wat effectief realistische fotocomposities kan maken aan de hand van een schets van de gebruiker.

Voor fotografen kan de tool een handige uitkomst zijn in het schetsproces. Landschapsfotografen kunnen hiermee al een beter beeld vormen van hoe hun beeld er uiteindelijk uit gaat zien. Voor filmmakers kan de tool ook handig zijn om artboards mee te maken.

De afbeeldingen die op dit moment met de tool getekend kunnen worden zijn nog niet erg groot: ze hebben ongeveer het formaat van een gemiddelde Instagram post. Mocht dit verder worden uitgebreid, dan is dit een ontwikkeling die in de toekomst in de gaten gehouden moet worden. Deze mogelijkheden betekenen namelijk ook veel voor digitale fotobewerking in de toekomst, waar wellicht een combinatie van daadwerkelijke foto’s en achtergronden gemaakt met het programma gecombineerd kunnen worden.

Op hun blog geeft NVIDIA Onderzoek aan dat de toepassing onder andere een grote aanwinst kan zijn voor architecten en landschapsarchitecten. Hierbij wordt benadrukt dat een schets veel gemakkelijker te maken is en dat hier makkelijker mee gebrainstormd kan worden. Het converteren van de schetsen naar realistische afbeeldingen is een grote aanwinst voor deze branche.

Schets wordt omgezet aan de hand van de realiteit

Het programma houdt nu al rekening met situaties die we in het dagelijkse leven ook tegenkomen. Als er bijvoorbeeld water wordt getekend, dan geeft dit water ook de reflecties van de objecten in de omgeving van het water weer. Als een segment wordt aangepast van ‘gras’ naar ‘sneeuw’ herkent de computer dat het gehele landschap in de winter moet worden weergegeven en verandert het gehele beeld om de winteromstandigheden weer te geven.

De technologie van GauGAN zorgt ervoor dat de gebruikers met een ‘slim penseel’ objecten kunnen tekenen die automatisch ingevuld kunnen worden. Op hun website laten ze een versnelde video van het programma zien, waarin er zichtbaar is dat er met het penseel een rots wordt getekend, die wordt ingevuld en automatisch reflectie krijgt in het water.

De technische achtergrond van het programma

Het programma werkt op basis van een zogenaamd Generated Adversarial Networks (waar ook de GAN in de naam GauGAN vandaan komt). Dit generator netwerk maakt afbeeldingen die aangeboden worden aan een discriminator netwerk. Dit laatste netwerk heeft van echte afbeeldingen geleerd hoe ‘echte objecten’ er uit zien. Het discriminator netwerk maakt hier vervolgens segmenteringskaarten van en geeft pixel voor pixel feedback.

Lees meer over nieuwe ontwikkelingen in deze artikelen:
Eerste Zenit Zenitar 50mm f/0.95 lens voor Sony aangekondigd
De eerste penis camera is een feit

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke