Zenitar 50mm f/0.95 lens voor Sony E-mount

Zenit Zenitar 50mm f/0.95 lens voor Sony aangekondigd

Eefke Burg 365 0
Na het verschijnen van de Nikon Nikkor Noct 58mm f/0.95 op de CP+ eerder deze maand, is er opnieuw een f/0.95 lens geïntroduceerd van Zenit: de Zenitar 50mm f/0.95.

Specificaties van de Zenit Zenitar 50mm f/ 0.95 lens

Opnieuw is er een f/0.95 objectief gelanceerd. Zenit kondigt de Zenitar 50mm f/0.95 lens aan: een zwaargewicht primelens met een gewicht van maar liefst 1.2 kilogram. De lens is verkrijgbaar voor full-frame Sony E-mount camera’s en kost 49.000 Russische Roebel, omgerekend zo’n € 674,41. De lens heeft een uniek bokehpatroon. Het perfect ronde diafragma wordt veroorzaakt door maar liefst veertien diafragmabladen.

De f/0.95 lens is volledig manueel, zonder elektronica aan de binnenkant. Scherpstelling gebeurt dus ook handmatig.  De lens is opgebouwd uit negen elementen in acht groepen en bestaat volledig uit glas en metaal. Op de samplefoto’s die beschikbaar zijn voor de pers blijkt dat de lens wat vertekening geeft, vooral naar de randen van het beeld gezien.

De eerste foto’s met de Zenit Zenitar 50mm f/ 0.95 lens

Fotograaf Alexandra Bochkareva is één van de eerste fotografen die met de Zenit Zenitar 50mm f/0.95 lens heeft mogen schieten. In haar serie portretten van een roodharig model blijken de achtergronden zacht en dromerig. Bij een foto waarin het model haar haar heen en weer zwiept, is er slechts een heel klein gedeelte van de foto scherp. Omdat de foto’s tegen een vrij donkere achtergrond zijn genomen, is de bokeh in de achtergrond nog niet heel goed te bekijken. Verdere test zouden moeten uitwijzen hoe deze bokeh eruitziet.

“De Zenitar f/0.95 lens is een lens voor bedachtzame fotografie en is voor zowel professionals als amateurs interessant,” aldus General Director Vadim Kalygin van Zenitar. “Door nieuwe, verbeterde optische berekeningen is het beeld scherper. Het heeft een eigen tekening, die vooral bruikbaar is in artistieke fotografie. De kwaliteit van het product doet niet onder voor buitenlandse tegenhangers.” Of dit het geval is zal nog moeten blijken uit verdere tests.

Eerder deze maand kondigde Nikon de eerste f/0.95 lens aan: de Nikkor Noct 58mm. Het vlaggenschip van Nikon belooft veel in staat te zijn en wordt gepositioneerd aan de top van de S-lijn. Voor dit vlaggenschip heeft Nikon twee antireflectie-coatings gecombineerd om ghosting en flare uit meerdere richtingen tegen te gaan: de Nano Crystal coating de nieuwe ARNEO coating. Door zijn brandpuntsafstand zal de Noct zich iets beter lenen voor portretfotografie dan de Zenitar f/0.95. We zullen nog even op deze lens moeten wachten: naar verluid is deze in de loop van 2019 op de markt.

Wil je meer weten over de nieuwste apparatuur lees dan ook: Thingyfy lanceert het eerste pinhole objectief met zoom.


 

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke