Uitslag fotowedstrijd 'Scherptediepte'

Uitslag fotowedstrijd 'Scherptediepte'

Julian Huijbregts 8869
In deze fotowedstrijd gingen we op zoek naar foto's met een kleine scherptediepte en een fraaie balans tussen scherpte en onscherpte. Er werd fanatiek ingezonden; we ontvingen ruim 1400 inzendingen. Vandaag maken we de drie winnaars bekend!

Een van de creatieve gereedschappen die je als fotograaf kunt gebruiken is het diafragma. Het stelt je in staat om het onderwerp uit de omgeving te laten springen. Er werd massaal gehoor gegeven aan onze oproep om foto's in te sturen met het thema 'Scherptediepte', de fotowedstrijd leverde ruim 1400 inzendingen op.

Hoewel we vele prachtige foto's binnenkregen, hebben we drie prijzen te verdelen en dus een uiteindelijke selectie van drie winnaars moeten maken. Onze dank gaat uit naar alle deelnemers en onze hartelijke felicitaties aan de winnaars!

Hoofdprijs: Rutger van Loo

Bij de meeste foto's met een kleine scherptediepte bestaat de achtergrond uit een zachte waas waar geen onderwerpen meer in te herkennen zijn. Dat is bij deze foto van Rutger van Loo, waarin we nog een brug en skyline kunnen herkennen juist niet het geval. In combinatie met het tegenlicht levert het een prachtige mysterieuze en sfeervolle foto op.

Rutger wint de hoofdprijs en dat betekent dat hij de eigenaar wordt van de indrukwekkende Samyang 135mm f/2.0 ED UMC, ter waarde van 567 euro. Dit objectief levert zelfs bij volle opening nog uitzonderlijk scherpe resultaten met een roomzachte 'bokeh'. Samyang maakt het objectief met tien verschillende vattingen.

Rutger van Loo
Foto © Rutger van Loo

Tweede prijs: Leora

Een kleine scherptediepte manifesteert zich niet alleen met een onscherpe achtergrond, objecten voor het scherpstelpunt worden onscherp weergegeven. Leora heeft daar in dit portret mooi gebruik van gemaakt. Het levert een sfeervol natuurlijk kader op. Leora wint de tweede prijs: een veelzijdige statiefkit van Vanguard, de ALTA Pro 263AB100, ter waarde van 269 euro!

Leora
Foto © Leora

Derde prijs: Rob van Mourick

Bij close-ups is het een flinke uitdaging om de scherpte precies op het juiste punt te leggen. Rob van Mourick is daar met deze foto uitstekend in geslaagd. De zachte vormen in de onscherpte maken de plaat compleet. Rob wint de derde prijs: een Hähnel Captur Wireles Remote en Transceiver-set ter waarde van 199 euro!

Rob van Mourick
Foto © Rob van Mourick

Met dank aan Transcontinenta, Macrolux en Degreef & Partner voor het beschikbaar stellen van de prijzen.

afbeelding van mgomes

foto 1 erg mooi
foto 3 mischien nog wel mooier in mijn ogen.
foto 2, effe serieus, er was niks beters?

afbeelding van ChuckW

Eerste is vrij goed; de lijnen op de ondergrond zijn een bovenopgeplaatste grid (ondergrond zou beter geweest zijn).
Foto 2: overvloed aan manipulatie (PhotoShop? Snapseed? ...) Niet echt geslaagd.
Foto 3: mooi "portret" van een gekko (?)...

afbeelding van ChuckW

Sorry... Foto één is zeker mooi: het spinnenrag op de prikkeldraad lijkt wel op een brugoverspanning... de vorige commentaar sloeg op winnaar van "Beweging", reactie was sneller dan gedacht :)