Chris Feichtner fotografeerde Tsjernobyl met zijn iPhone

Chris Feichtner fotografeerde Tsjernobyl met zijn iPhone

Nadja Geskus 1032

In 1986 vond de absurde ramp in Tsjernobyl plaats. Nu, jaren later is de omgeving nog steeds onbewoonbaar door de grote aanwezigheid van radioactiviteit. Chris Feichtner waagde zich in het gevaarlijke gebied en maakte foto’s met zijn iPhone.

Tsjernobyl

De Tsjernobyl vervreemdingszone bestaat uit twee zones met twee controlepunten. Een op een straal van 30 kilometer, en de binnenste zone op een straal van 10 km. Chris Feichtner waagde zich in beide zones. Hij maakte een korte stop in de buurt van reactor 4 en vervolgde zijn weg naar Pripyat, de stad die in de buurt van de reactor lag.

 

‘Walking Dead’

Toen Chris Feichtner Pripyat naderde, leek de stad nog vrij normaal. Alsof iedereen gewoon aan het slapen was. ‘Maar toen ik het centrum van de voormalige 50.000 mensen tellende stad naderde, voelde het meer als een aflevering van 'The Walking Dead',’ verteld Chris Feichtner. ‘Het enige wat je hoort is de wind die door de straten van de eens bruisende stad waait.’

 

De serie die Chris maakte is bijzonder indrukwekkend. Het compleet verlaten en vervallen gebied is bijna surrealistisch. Hij maakte verschillende foto’s, waarvan sommige niet per se iets te maken hadden met de ramp, maar wel erg bijzonder zijn. Zo ook de foto met de gasmaskers. De gids die mee was met Chris vertelde dat de maskers niet vanwege de ramp op de school waren. Kinderen werden namelijk direct naar huis gestuurd. De gasmaskers maakte toen deel uit van het onderwijs in de Sovjet-Unie zo’n 30 jaar geleden.

 

 

 

 

 

Foto’s gemaakt door Chris Feichtner website / Facebook / Instagram

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja