Cameraland Open School

Cameraland Open School - Hyperfocale afstand en scherptediepte

Redactie DIGIFO... 1155 0
Wil je maximale scherptediepte, van de horizon tot vlak voor de camera? Of wil je juist jouw onderwerp isoleren en een wazige, onscherpe achtergrond (bokeh) creƫren? Tijdens de Open School van Cameraland op 15 april wordt je alles uitgelegd over scherptediepte en hoe je hier als fotograaf optimaal gebruik van kunt maken.

Tijdens de Open School wordt specifiek ingegaan op het begrip 'hyperfocale afstand', de afstand met de meeste scherptediepte als je daarop scherpstelt. Kennis hiervan is met name belangrijk voor landschapsfotografen die zoveel mogelijk scherpte in hun foto's willen. Tevens wordt er verwezen naar diverse apps die je kunnen helpen met het berekenen van de hyperfocale afstand.

De Open School les "Hyperfocale afstand en scherptediepte" vindt plaats op zaterdag 15 april. Er worden twee lessen gegeven, van 10:00 tot 11:00 uur en van 15:00 tot 16:00. Deelname is gratis, maar er zijn wel beperkte plaatsen. Meld je dus snel aan!

Hyperfocale afstand

De hyperfocale afstand is de afstand met de meeste scherptediepte als je daarop scherp stelt. Deze afstand is een specifieke optische eigenschap van je setup en is uit te rekenen met een formule. Belangrijke waarden hierin zijn de brandpuntsafstand van je lens (het mm bereik), het sensorformaat van de camera en het toegepaste diafragma. (f-getal) Stel je bewust scherp op deze "magische afstand", dan zal praktisch alles scherp zijn in je groothoek opname.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie